Uutiset

Saarikko: Sotu-uudistus paras palastella ja valmistella parlamentaarisesti

Jos sote- ja maakuntapaketti saadaan maaliin, seuraava iso rutistus odottaa jo nurkan takana.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoo, että ensi vaalikauden suuri ponnistus, sosiaaliturvan uudistus, tehtäisiin asteittain.

Lisäksi hän suosittelee, että uudistusta vietäisiin eteenpäin parlamentaarisen tiekartan avulla.

Sotu-uudistuksen sisältö ei kuulunut keskustan vaaliavauksen ohjelmistoon. Se julkistetaan vasta ensi viikolla omana kokonaisuutenaan.

Keskustan puoluekokous hyväksyi viime kesänä puolueen poliittisen kannanoton, jonka mukaan perusturvan ja ansiosidonnaisen turvan välinen kytkös pitäisi purkaa.

Niputetaan yhteen

Puoluekokous linjasi muotoilun, jonka mukaan pidemmällä aikavälillä keskustan tavoitteena on perustulo.

Julkisuudessa on esitetty, että keskustassa olisi meneillään repivä riita siitä, olisiko perustulo vastikkeellista vai vastikkeetonta.

Saarikko kieltää väitteet.

– Vastikkeellinen tai vastikkeeton, niin tämän sanaparin kautta voi kysyä, onko nykymalli vastikkeeton vai vastikkeellinen, hän toteaa Lännen Medialle.

Kysymykseen siitä, kumpaa keskustan malli edustaa, ministeri vastaa, että keskustan mallissa on vastikkeellisia elementtejä.

Hän korostaa, että lähtökohta on kaikkein pienimpien etuisuuksien tasojen yhdistäminen.

– Oli sitten kyse työttömyydestä tai sairaudesta, niin tuki olisi samanarvoinen. Tätä politiikkaa on jo tehty, eli äitiys- ja sairauspäivärahojen minimimäärät nostettiin työmarkkinatuen tasolle vuoden alusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic