Uutiset

Säästöt päivähoidossa voi tuoda lisälaskun asumismenoihin

 

Varhaiskasvatusmaksujen poistaminen pieni- ja keskituloisilta perheiltä voi nostaa kuntalaisten asumiskustannuksia.

Asumiskustannukset uhkaavat nousta erityisesti niissä niissä kaupungeissa, jossa vakituisten asuinrakennusten veroprosentti sekä yleinen kiinteistöveroprosentti ovat verotaulukon alarajoilla.

Kiinteistöliitto laski Lännen Median pyynnöstä, miten kiinteistöveroprosentin nosto vaikuttaisi Helsingissä, Espoossa ja Raumalla.

Laskelmat on tehty sillä oletuksella, että yleinen kiinteistövero sekä asuinrakennusten kiinteistöveroprosentit nousevat 0,05 prosenttiyksikköä. Todellisuudessa korotukset voivat olla myös tätä suurempia.

– Tällä kaavalla Helsingissä asumiskustannusten nousu 60 neliömetrin kerrostaloasunnossa olisi 3,45 euroa kuukaudessa eli vuodessa helsinkiläisen kerrostaloasukkaan asuinkustannukset nousisivat reilut 40 euroa.

– Espoossa laskennallinen nousu olisi 2,56 euroa kuukaudessa, talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen Kiinteistöliitosta sanoo.

Raumalla asumiskustannusten nousu olisi maltillisin eli 1,6 euroa kuukaudessa.

-Ero Helsingin ja Rauman välillä johtuu nimenomaan tonttien verotusarvosta, joka Raumalla huomattavasti alhaisempi kuin Helsingissä tai Espoossa, Järvinen sanoo.

Kiinteistöliitto arvostelee sitä, että menoleikkauksia rahoitetaan kiinteistöverojen korottamisella.

– Kiinteistöverossa ei huomioida asukkaan maksukykyä millään tavoin, vaan kyseessä on tasavero, toimitusjohtaja Harri Hiltunen sanoo.

Hallitus ilmoitti puoliväliriihi-infossaan, että pieni- ja keskituloisten varhaiskasvatusmaksuja alennetaan kannustinloukkujen purkamiseksi.

Hallituksen laskelmien mukaan maksuttomat varhaiskasvatuspalvelut saisi noin 6 700 perhettä.

Muutoksen myötä kuntien maksukertymät alenevat ensi vuonna 69 miljoonalla eurolla. Menetykset on luvattu kompensoida muun muassa kiinteistöverojen alarajoja nostamalla.

– Meidän huolemme on se, että riittääkö valtion kompensointi kattamaan lisääntyneestä hoidon tarpeesta kasvaneet kustannukset, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sanoo.

Kuntaliitossa muutoksen talousvaikutuksia ei ole vielä laskettu tarkasti. Punakallion mukaan on kuitenkin selvää, että kuntalaisten asuinkustannukset tulevat nousemaan.

-Jokainen kunta voi miettiä kerätäänkö kiinteistöveron nostolla lisätuloja vai ei, hän sanoo.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Reinan mukaan varhaiskasvatusmaksujen alenemiset on korvattava kunnille täysimääräisesti eli maksualennusten lisäksi on huomioitava toimitila- ja henkilöstömenot.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic