Uutiset

Säätytalolla muistellaan Koiviston elämää – pitkäaikainen kansanedustaja: ”Vaikuttavaa”

Kutsuvieraat ovat kokoontuneet muistamaan presidentti Mauno Koivistoa Säätytaloon järjestettävään muistotilaisuuteen.

93-vuotiaana menehtynyt Koivisto siunattiin Helsingin tuomiokirkossa helatorstai-iltapäivänä, ja hänet haudattiin noin puoli neljän jälkeen Hietaniemen hautausmaalle.

Siunaustilaisuutta oli seuraamassa kaikkiaan 1482 ihmistä Helsingin tuomiokirkossa.

Helsingin poliisin mukaan surusaattoa ja hautajaisia oli seuraamassa yli 30‑000 ihmistä. Aluksi määräksi kerrottiin 20‑000, mutta poliisi korjasi arviotaan nopeasti Twitterissä.

Valtaosa vieraista meni suoraan Säätytalon muistotilaisuuteen, mutta pääjoukon perässä paikalle saapuivat muun muassa europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sekä Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Myöhemmin pääjoukkoa seurasivat Hietaniemen hautausmaalta saapunut joukko, johon kuului muun muassa presidentti Tarja Halonen, kenraalikunta sekä valtioneuvosto sekä eduskunnan puhemiehet. Omaiset Tellervo Koivisto ja tytär Assi perheineen saapuivat niin ikään Hietaniemeltä Säätytaloon, kun Koivisto haudattiin.

Muistotilaisuus pääsi alkamaan aikataulua jäljessä. Osa vieraista poistui paikalta ennen ohjelmallisen osuuden alkua.

Lehdistöä ei päästetty Säätytaloon sisään, ainoastaan eteen. Talon portailla RKP:n puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson piti Mauno Koivistoa Suomelle merkittävänä hahmona. Henrikssonin vanhemmat olivat saman ikäisiä kuin Mauno Koivisto.

-Meillä on paljon kiitettävää Koiviston sukupolvelle, Henriksson totesi poistuessaan Säätytalolta.

Hän muistaa nähneensä presidentin ensi kerran nuorena vuonna 1982, kun Koivisto vieraili Pietarsaaressa. Presidentinvaalit olivat juuri käynnissä, ja Koivisto oli vierailemassa paikallisella urheiluhallilla. Henriksson meni äitinsä kanssa tapahtumaan.

-Halli oli täpöten täynnä. Sinne tulivat kaikki, rkp-läiset, demarit ja vasemmisto. Kaikki tulivat kuuntelemaan ja katselemaan.

Forssalainen pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) piti siunaustilaisuutta vaikuttavana.

-Sotilaallisuudet toivat lisää juhlavuutta, Anttila kuvaili medialle Säätytalon edessä.

Muistotilaisuus päättää Koiviston hautajaisten juhlallisuudet. Muistotilaisuuden on määrä päättyä kello 18 jälkeen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic