Uutiset

Sadat Australialaiset ovat jättäneet kotinsa maastopalojen vuoksi – poliisi pitää saa paloista epäilyttävinä

New South Walesin palokunta kamppailee parhaillaan kymmeniä paloja vastaan. Kuva: DARREN ENGLAND
New South Walesin palokunta kamppailee parhaillaan kymmeniä paloja vastaan. Kuva: DARREN ENGLAND

Sadat australialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa maan itäosissa riehuvien maastopalojen tieltä. Ainakin 140 paloa riehuu eri osissa Queenslandin ja New South Walesin osavaltioita, viranomaiset sanoivat tiistaina.

Kovat tuulet ovat pahentaneet paloja, ja tuhansia hehtaareja on palanut. Ainakin kahdeksan paloista on epäilyttäviä ja niitä tutkitaan, sanoi Queenslandin poliisipäällikkö Katrina Carroll.

– Osaan paloista liittyy leikkiviä lapsia ja luonnollisesti seuraukset ovat hirveitä. Osa paloista taas on tahallisia, Carroll sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pelkästään Australian koillisosissa sijaitsevassa Queenslandin osavaltiossa vähäiset sateet, kuivuus ja kovat tuulet ovat ruokkineet 85 tulipaloa, jotka ovat tuhonneet 84 taloa eri puolilla osavaltioita.

Queenslandin evakuointikeskuksissa on yli 400 ihmistä. Viranomaisten mukaan ketään ei ole kadonnut tai kuollut palojen vuoksi.

Viereisessä New South Walesin osavaltiossa pelastajat puolestaan kamppailevat 55 paloa vastaan. Viiden rakennuksen kerrotaan tuhoutuneen, osavaltion pelastusviranomaiset kertoivat.

Tuulten odotetaan kiihtyvän tiistaina, mutta palojen uhan on määrä väistyä keskiviikkona.

Maastopalot tavallisia

Maastopalot ovat tavallisia Australiassa, mutta tänä vuonna ne alkoivat normaalia aiemmin. Tavallisesti maastoa palaa Australian kesän kuivimpina kuukausina, eli Suomen talvella, mutta nyt maassa on vasta kevät.

Maan historian pahimmat maastopalot koettiin vuonna 2009, jolloin Victorian osavaltiossa menehtyi 173 ihmistä ja ainakin 4 000 rakennusta tuhoutui.

Australiassa pahimmat maastopalot on tapana nimetä sen viikonpäivän mukaan, jona palot ovat kovimmillaan. Siksi vuoden 2009 paloja kutsutaan mustan lauantain maastopaloiksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic