Uutiset

Sadattuhannet osoittivat mieltään Tshekin pääministeriä vastaan sunnuntaina

Mielenosoittajat ympäri maata vaativat pääministeri Babisin eroa. Kyseessä ovat maan suurimmat mielenosoitukset sitten vuoden 1989.
Mielenosoituksiin osallistui sunnuntaina ainakin 250000 ihmistä ympäri Tshekkiä. Kyseessä ovat maan suurimmat mielenosoitukset sitten vuoden 1989. Kuva: Erkki Mervaala
Mielenosoituksiin osallistui sunnuntaina ainakin 250000 ihmistä ympäri Tshekkiä. Kyseessä ovat maan suurimmat mielenosoitukset sitten vuoden 1989. Kuva: Erkki Mervaala

– Hän on varas. Ei hänen pitäisi johtaa maatamme!

23-vuotias Veronika ystävineen oli tullut Brnon kaupungista osallistumaan Tshekin pääministeriä Andrej Babisia vastustavaan mielenosoitukseen Prahaan sunnuntaina. Tapahtumaan osallistui ainakin 250000 ihmistä ympäri Tshekkiä.

Kyseessä oli viikkoja jatkuneiden mielenosoitusten sarjan loppuhuipennus, josta muodostui maan itsenäisen historian suurin mielenosoitus.

Se oli myös suurin sitten vuonna 1989 samaisessa Letnan puistossa järjestettyjen Tshekkoslovakian kommunistivaltaa vastustaneiden mielenosoitusten.

Pääministeriä epäillään talousrikoksista

Mielenosoitusten sarja sai sytykkeen huhtikuun lopussa, kun poliisi kehotti valtakunnansyyttäjää asettamaan Babisin syytteeseen talouspetoksesta EU-tukiin liittyen.

Babis reagoi välittömästi vaihtamalla seuraavana päivänä hallituksensa oikeusministeriksi hänelle uskolliseksi oletetun Marie Benesovan.

Babis on slovakialainen miljardööri, joka omistaa muun muassa media-, maatalous- ja elintarvikeyhtiöitä.

Kesäkuussa Euroopan komission alustava tilintarkastus pääsi julkisuuteen, jonka mukaan Babis tosiasiassa johtaa yhä valtavaa monialaista konglomeraattiaan Agrofert, vaikka vuonna 2017 hän siirsikin omistuksensa säätiön nimiin.

Babis pitää syytöksiä poliittisena ajojahtina ja osana EU:n tavoitetta luoda epävakautta Tshekkiin.

– Olemme pahoillamme pääministerimme puolesta. Hän ei ole varastanut vain meiltä vaan kaikilta EU:ssa, sanoi Filip, 32.

Vaatimuksena myös oikeusministerin ero

Mielenosoitukset järjestänyt Miljoona hetkeä demokratialle -kansalaisliike vaatii sekä pääministerin että oikeusministerin eroa.

Toukokuun alusta lähes viikoittain järjestetyt mielenosoitukset ovat kasvaneet toinen toistaan suuremmiksi. Kesäkuun alussa Prahassa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui 120000 ihmistä.

Kansa pitää presidenttiä rikoskumppanina

Vielä toukokuussa Babis ei ollut huolissaan mielenosoituksista, mutta viime päivinä hänen kielenkäyttönsä on muuttunut kovemmaksi. Hän on sanonut, että toisin kuin Slovakiassa, Tshekissä pääministeri ei eroa, jos kansa lähtee kaduille.

Mielenosoituksen aattona Babis ilmoitti nauttivansa presidentti Milos Zemanin tukea “tänä monimutkaisena aikana”. Mielenosoittajat pitävätkin Zemania ja Babisia rikoskumppaneina.

– Pääministeri ja presidentti manipuloivat yhdessä kansaa kohti epädemokraattisempaa, autokraattista yhteiskuntaa, sanoivat viisikymppiset Adam ja Tereza, jotka toivat koko perheensä tapahtumaan.

Adamin mielestä tilanne muistuttaa paljon vuotta 1989.

– On outo tunne, että 30 vuotta sitten olimme itse osoittamassa mieltämme, ja nyt otimme lapsemme mukaan.

Tereza ei usko pääministerin eroavan tämänkään jälkeen.

– Hän on liian ylimielinen.

Ilmastoasenteita arvostellaan

Myös Babisin ilmastoasenteet saivat osakseen huomiota. Ilmastoaktivisteilla oli tapahtumassa oma puheenvuoro, joka sisälsi kärkevää kritiikkiä Babisille hänen ilmoitettuaan Tshekin jäävän Unkarin, Puolan ja Viron tavoin pois EU:n hiilineutraaliustavoitteesta.

62-vuotias isoisä Marek oli huolissaan maansa tulevaisuudesta myös ilmaston kannalta.

– Odotamme seitsemättä lastenlastani, joten olen erittäin huolissani siitä, millainen maailma on 30 vuoden päästä. Ja Babis on vielä itse sanonut, ettei hän välitä, miltä maailma näyttää vuonna 2050, Marek totesi.

Uusimmat

Fingerpori

comic