Uutiset

Sähköä riittää taas – Suomen kantaverkko sai apua Virosta, Norjasta ja Venäjältä sekä useilta kotimaan sähköyhtiöiltä

Sähkön riittävyys ei ole uhattuna, vakuuttaa kantaverkkoyhtiö Fingridin johtaja Reima Päivinen Lännen Medialle torstai-iltapäivänä puoli kolmen jälkeen.

Fingrid on yhä valmiudessa käyttämään varavoimaloita, mutta sähkötilanne on parantunut, eikä varavoimalaitoksia todennäköisesti tarvitse käyttää.

Päivinen kertoo, että sähköpulan hallintaan liittyvässä ongelmaluokituksessa ei ole siirrytty kakkosluokkaan eli luokkaan ”sähköpulan riski on suuri”. Torstai-iltapäivänä ongelma on yhä luokassa yksi eli ”sähköpula mahdollinen”.

-Todennäköisesti sekin purkautuu. Fingrid työskentelee koko ajan sen kanssa, että Olkiluodon yksiköt saataisiin verkkoon tänään tai viimeistään huomenna, Päivinen toteaa.

Hän uskoo, että ongelmaluokituksen ykköstaso on voimassa torstai-iltapäivänä vielä joidenkin tuntien ajan.

-Kun kulutus laskee illaksi ja yöksi, silloin tilanne on huomattavasti kevyempi. Oletus on, että ykkösluokka purkautuu torstai-illan aikana.

Viime yönä tilanne oli hankala, mutta tilanne parani aamulla ja päivällä.

Fingridin Olkiluodon sähköaseman virtamuuntajan tulipalon ja sähköaseman korjaustöiden seurauksena Olkiluodon molemmat ydinvoimalaitosyksiköt 1 ja 2 irtosivat verkosta keskiviikkona.

Vikoja korjataan parhaillaan, ja Fingrid tiedottaa korjauksista torstai-illan mittaan nettisivuillaan.

Sähköyhtiöt ympäri maata ovat tarjonneet tasapainotussähköä

Sähköyhtiöt ympäri maata ovat torstain aikana lisänneet omaa tuotantoaan ja tarjonneet kantaverkkoyhtiölle tasapainotussähköä.

Reima Päivinen kertoo, että sähköä on saatu Suomeen myös eri ilmansuunnista: Virosta, Venäjältä ja Norjasta.

-Apua saadaan helposti, sillä kantaverkkoyhtiöt voivat auttaa tämmöisissä tilanteissa toisiaan. Apu tuli nyt nopeasti.

Sähkön hallinnan ongelmaluokituksessa vaarallisin vaihe on vaihe kolmonen eli ”sähköpula”.

Ongelmaluokka kolmoseen jouduttiin Suomessa edellisen kerran 70-luvun lopulla. Silloin kyse oli voimalaitosalan lakosta.

-Eli tilanne olisi ollut hyvin poikkeuksellinen, jos ongelma olisi kehittynyt niin pitkälle, Päivinen painottaa.

Sähköpulan hallinnassa kolme tasoa – Ykkösluokka purettaneen pian

Fingrid jaottelee sähköpulan hallintaan liittyvät tilanteet vakavuuden mukaan kolmeen tasoon (Lähde: Fingrid)

1. Sähköpula mahdollinen (kiristynyt tehotilanne) on kyseessä silloin, kun ennusteiden perusteella on ennakoitavissa, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena.

2. Sähköpulan riski suuri (tehopulatilanne) katsotaan syntyneeksi, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia turvaamaan sähkön riittävyyttä.

3. Sähköpula (vakava tehopulatilanne) katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta ja sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti. Jakeluverkonhaltijat suorittavat kulutuksen kytkemisen irti siten, että sähkökatkot ovat enimmillään pari tuntia, eikä katkoksia kohdisteta yhteiskunnan kannalta tärkeisiin toimintoihin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic