Uutiset

Sähköautotavoitteen pelätään vanhentavan Suomen jo ennestään vanhaa autokantaa – "Eihän kukaan halua ostaa autoa, jonka arvo nollautuu"

Suomen autokannassa on tämän vuoden lopussa noin 13 000 täyssähköautoa ja pistokehybridiä.

Suomen ilmastopaneelin ilmoittama tavoite sähköautokannan nostamisesta 850 000:een vuoteen 2030 mennessä on Autoliiton mukaan harkitsematon ja epärealistinen. Ilmastopaneelin mielestä tavoitteeseen pääsemiseksi polttomoottoriautoille tulisi asettaa tuontikielto vuonna 2025 ja ostokielto 2027 (HS 28.11.).

– Avaus lisää epävarmuutta autonostajissa, lykkää ostopäätöksiä ja siten vanhentaa jo ennestään vanhaa autokantaa, liitto toteaa tiedotteessaan.

Suomen 2,7 miljoonan liikennekäytössä olevan henkilöauton kanta on tällä hetkellä keskimäärin 12 vuoden ikäinen. Autokannassa on tämän vuoden lopussa noin 13 000 täyssähköautoa ja pistokehybridiä.

– Kun Suomessa myydään vuodessa runsaat 100 000 uutta henkilöautoa, jokainen voi päätellä kuinka realistinen ilmastopaneelin esitys on, Autoliitto linjaa.

Myös Sitra esitti pari viikkoa sitten, että Suomen sähköautokanta voitaisiin nostaa 800 000 autoon vuoteen 2030 mennessä.

Keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi ei ole kerrottu.

Päättäjien kerrottava suunnitelma

Poliittisten päättäjien pitää Autoliiton mukaan kertoa nyt autonomistajille ja -ostajille selvä suunnitelma siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Jos polttomoottoriautoille tulisi tuontikielto seitsemän ja ostokielto yhdeksän vuoden päästä, mitä käy siihen saakka hankittujen polttomoottoriautojen arvolle? Eihän kukaan halua ostaa autoa, jonka arvo nollautuu suhteellisen lyhyen ajan kuluttua, Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna toteaa.

Liikenteen päästöjä pitää vähentää tekemällä vähäpäästöisten autojen hankkimisesta edullisempaa. Yksi keino on autoveron poistaminen.

Sähkön osuus liikenteestä lisääntyy koko ajan, mutta ilman tuki- tai muita toimenpiteitä ei autokannassa tapahdu nopeaa muutosta.

– Tuontikiellon toteuttaminen ei ole Euroopan unionin lainsäädännön mukaista. Lisäksi perustuslakiin on kirjattu omaisuudensuoja, mikä tarkoittaa sitä, että kerran hyväksytyn tuotteen myymistä ei voida rajoittaa ostokiellolla, Merilinna sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic