Uutiset

Sähköliiton lakko puree eri tehoilla yrityksiin – tuotanto yritetään pitää käynnissä

Sähköliitto aloittaa keskiviikkona aamulla viikon mittaisen lakon viennin kannalta merkittävissä yrityksissä. Yrityksiä, joita lakko koskee, on tässä vaiheessa yhteensä 16.

Lännen Media kysyi kolmelta yritykseltä, miten lakko tulee niiden toimintaan vaikuttamaan. Lakko iskee eri yrityksiin eri tavoin.

Esimerkiksi Valmet Automotive Oy:n Uudenkaupungin autotehtaalla työskentelee noin 50 Sähköliiton jäsentä.

-Lähtökohtana on, että pyrimme varmistamaan tuotannon jatkumisen normaalisti. Teemme toimenpiteitä, joilla turvataan muiden 4 000 työntekijän töiden jatkuminen ja autojen toimitukset asiakkaille, sanoo viestintäpäällikkö Mikael Mäki Valmet Automotivelta.

Mäki on luottavainen sen suhteen, että tuotanto ei keskeydy.

-Ei tämän vaikeata pitäisi olla. Haasteita on toki. Tässä vaiheessa ei voida kertoa toimenpiteistä, joilla tuotantoa turvataan, Mäki sanoo.

Meyer Turku Oy:n telakalla lakko aiheuttaa haittaa, mutta se ei yhtiön mukaan pysäytä laivojen rakentamista.

-Meillä on töissä 45 omaa Sähköliiton jäsentä ja verkostoyrityksillämme on telakalla noin sata liiton jäsentä. On selvää, että tämä haittaa projektien etenemistä ja luo painetta rakennusaikatauluille. Konkreettisia vaikutuksia ei tässä vaiheessa voi sanoa. Laivojen rakentamista tämä ei pysäytä, kertoo Meyer Turku Oy.n viestintäpäällikkö Tapani Mylly.

-Toivottavasti työrauha palautuu nopeasti, Mylly lisää

Kone Hissit Oy:n markkinointi ja viestintäpäällikkö Henna-Riikka Kylmälä kertoo, ettei Sähköliiton viikon mittaisella lakolla ole suurta vaikutusta yhtiön liiketoimintaan.

-Alle kymmenen prosenttia Suomessa työskentelevistä asentajistamme on Sähköliiton jäseniä. Valtaosa asentajista on Teollisuusliiton jäseniä. Sähköliiton jäsenet päättävät itse, osallistuvatko he lakkoon. Heidän osuutensa on sen verran pieni, ettei merkittäviä vaikutuksia liiketoimintaan ole, Kylmälä kertoo.

Jonkin verran haittaa lakosta kuitenkin aiheutuu myös hissiyhtiölle.

-Erityisesti Tampereen seudulla kunnossapitotyöt ja vikojen korjaukset voivat hidastua. Päivystys ja muut kiireelliset tapaukset pystytään kyllä hoitamaan, Kylmälä sanoo.

Sähköliiton lakon syynä on se, ettei se halua sähköalan olevan sisällytettynä Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. Sähköliitto pelkää työehtojen ja palkkojen lopulta heikkenevän, jos se on mukana suuremmassa kokonaisuudessa.

-Palkkaus perustuu työn vaativuuteen, ja sähköalan ammatillisen osaamisen huomioimisen palkkauksessa takaa vain oma työehtosopimus. Oma työehtosopimus takaa myös luottamusmiesjärjestelmän, jota ilman kaikki työpaikkatasolla sovittavat asiat neuvottelee sähköalan työntekijöiden puolesta joku muu, liitto tiedotti tiistaina.

Sähköliiton työtaistelu koskee seuraavia yrityksiä: Arctech Helsinki Shipyard Oy, Boliden Harjavalta Oy, Boliden Kokkola Oy, Caverion Suomi Oy, Konecranes Oyj, Konecranes Finland Oy, Konecranes Global Oy, Kone Hissit Oy, Meyer Turku Oy, Otis Oy, Outokumpu Chrome Oy, Outokumpu Stainless Oy, Ovako Imatra Oy Ab, Pyhäsalmi Mine Oy, Schindler Oy, SSAB Europe Oy ja Valmet Automotive Oy.

Jos sopua ei synny, Sähköliitto aloittaa laajemman lakon perjantaina 10. marraskuuta. Tämä lakko päättyisi maanantaina 27. marraskuuta ja sen piirissä olisivat kaikki Teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevät lähes 2 500 Sähköliiton jäsentä.

Riitaa saatetaan sovitella uudestaan ensi viikolla valtakunnansovittelijan johdolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic