Uutiset

Sähköliiton lakon ratkaisumalli edelleen auki – liiton puheenjohtaja arvostelee työnantajaleiriä sovitteluhaluttomuudesta

Sähköliitto pitää kiinni tavoitteestaan saada liiton omat edustajat valvomaan jäsentensä etuja työpaikoille. Työantajan mukaan tavoite on juridisesti mahdoton.
Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti ihmettelee työmarkkinajohtaja Minna Helteen puheita siitä, ettei meneillään olevaa lakkoa voisi ratkoa sovittelun kautta. Kuva: Sähköliitto, Joel Maisalmi
Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti ihmettelee työmarkkinajohtaja Minna Helteen puheita siitä, ettei meneillään olevaa lakkoa voisi ratkoa sovittelun kautta. Kuva: Sähköliitto, Joel Maisalmi

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti ihmettelee Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen puheita siitä, ettei liiton lakkoa voitaisi lopettaa valtakunnansovittelijan pöydän ääressä.

– Helle antaa ymmärtää, että valtakunnansovittelijan toimisto olisi heidän komennossaan. Valtakunnansovittelijan toimistoa johtaa laki ja työ- ja elinkeinoministeriö. Jos sovittelija kutsuu paikalle, ei siinä mieliteoista ole kyse, Väntti sanoo.

Työmarkkinajohtaja ja entinen valtakunnansovittelija Minna Helle kommentoi Lännen Median haastattelussa torstaina (9.1.), ettei pitkään jatkunutta Sähköliiton lakkoa voida ratkaista sovittelemassa. Helteen mukaan lakko loppuu vain sillä, että Sähköliitto itse lopettaa sen.

Sähköliitto jatkaa ratkaisuehdotusten työstämistä

Sähköliiton neuvottelukunta kokoontui torstaina työstämään omia ratkaisuehdotuksiaan, miten teollisuuden palveluksessa olevien sähköasentajien lakko saataisiin ratkaistua. Mitään päätöstä lakon lopettamisesta tai jatkamisesta torstaina ei tehty.

Sähköliitto on ilmoittanut, että 5. joulukuuta alkanutta lakkoa jatketaan tammikuun 30. päivään asti.

Sähköliiton tavoitteena on saada työpaikoille liiton omat luottamus- tai yhdyshenkilöt, jotka valvovat sähköliittolaisten etuja.

– Meille tittelillä ei ole merkitystä, oliko kyseessä luottamusmies vai yhdyshenkilö, mutta olennaista on se, että työpaikoille saataisiin Sähköliiton edustaja, Väntti sanoo.

Helteen mukaan liiton tavoite on juridisesti mahdoton, sillä toisen liiton edustajat eivät voi toimia Teollisuusliiton solmiman työehtosopimuksen piirissä.

– Tässä paetaan juridiikan taakse, kun aitoa halua sopia asiasta ei ole, Väntti sanoo.

Lakon juuret vuodessa 2017

Teollisuuden huolto- ja kunnossapidossa työskentelevät sähköasentajat menettivät oman työehtosopimuksensa ja paikalliset luottamusmiehensä vuonna 2017, kun heidän työehtosopimuksensa liitettiin Teollisuusliiton kanssa samaan työehtosopimukseen.

Teknologiateollisuuden tarjoaman ratkaisuehdotuksen mukaan jatkossa sähköasentajien erityiskysymyksistä ratkaistaisiin yrityskohtaisesti paikallisesti sopien. Tämä ei kuitenkaan käy Sähköliitolle, vaikka liitto piti avausta varsin onnistuneena.

– Ehdotuksessa on sellainen ongelma, että se perustuu työnantajapuolen yksipuoliseen suositukseen, eikä se ole sitova. Työpaikoilla ja neuvotteluissa käsitellään paljon sellaisia asioita, joissa liiton jäsenet haluavat olla edustajina. Tämä malli ei tarjonnut sellaista, vaikka se oli hyvä avaus. Tätä keskustelua jatkamalla siitä olisi voinut jotain tulla, Väntti sanoo.

Sähköliiton työtaistelun ratkaisemiseksi ei ole sovittu tulevia neuvotteluja, joissa tilannetta pohditaan molempien osapuolten kesken.

Nyt lakossa on noin tuhat liiton jäsentä, jotka työskentelevät raskaan teollisuuden sähköasentajina huolto- ja kunnossapidossa. Liiton työtaistelutoimet vaikuttavat yhteensä kahdessatoista teollisuusalan yrityksessä eri puolella Suomea.

Uusimmat

Fingerpori

comic