Uutiset

Sähköliiton tukilakot eivät kylmennä koteja – kohteena on teollisuus, mutta konkreettiset vaikutukset jäänevät vähiin

Tukilakot alkavat tänään iltakymmeneltä, mutta kaukolämpöyhtiöt rajattiin lopulta ulkopuolelle. Lakkojen piti vaikuttaa U:gissa, Kokkolassa ja Torniossa.
Kaukolämpöön kohdistuvaa lakkoa ei olisi esimerkiksi U:gissa pystytty rajaamaan niin, että se katkaisisi lämmöt vain autotehtaasta. Kuva: Kimmo Penttinen
Kaukolämpöön kohdistuvaa lakkoa ei olisi esimerkiksi U:gissa pystytty rajaamaan niin, että se katkaisisi lämmöt vain autotehtaasta. Kuva: Kimmo Penttinen

Tänä iltana alkavat Sähköliiton tukilakot eivät kylmennä koteja Pohjanlahden rannikolla.

Lakot alkavat kello 22. Niiden piirissä ovat aiemman ilmoituksen mukaan Aurora Tornio Oy, Kokkolan Energia Oy, VSV Energia Oy ja Tornion Voima Oy.

Työntekijäliittto päätti kuitenkin torstaina rajata lakon piiriin kuuluvia töitä niin, että ne eivät koske suoraan kaukolämmön jakelua. Käytännössä kaukolämpöyhtiöt rajattiin lopulta lakon ulkopuolelle.

– Lakko ei koske meitä, sillä Sähköliitto on tänään rajannut Tornion Voiman tukilakkotoiminnan ulkopuolelle, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Aki Hakulinen.

Sama tilanne on ainakin VSV Energiassa Uudessakaupungissa. Myös Kokkolan Energia kertoo verkkosivuillaan, että kaukolämmön jakelu toimii normaalisti.

Ei suoraa vaikutusta teollisuuteen

Energiateollisuus ry:n työelämäjohtaja Kari Laaksonen varoitti aiemmin torstaina, että lakko vaarantaisi lämmönsaannin.

– Kaukolämmön piirissä olevat kiinteistöt voivat jäädä ilman lämmitystä. Tämä koskee niin kotitalouksia, sairaaloita ja muitakin palvelulaitoksia, hän varoitti järjestön tiedotteessa.

Tukilakkojen varsinainen kohde on teollisuus. Lakon piirissä olevat lämpövoimalaitokset toimittavat lämpöä muun muassa Uudenkaupungin autotehtaalle, Kokkolan sinkkitehtaalle sekä Outokummun terästehtaalle.

– Energiayhtiöt asiakkaineen eivät ole lakon kohteena, vahvistaa Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti Lännen Medialle.

Tehtailla on meneillään Sähköliiton julistama työtaistelu, joka koskee yhteensä 12 yritystä. Ne ovat työnantajaliitto Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiä.

Ei suoraa vaikutusta teollisuuteen

Peruutusten jälkeen tukilakot eivät kuitenkaan vaikuta konkreettisesti teollisuuden lämmönsaantiin.

Esimerkiksi U:gin autotehtaalle lämpöä toimittavalla VSV Energialla on kaupungissa vain yksi lämpölaitos ja jakeluverkko, joten tehdasta ei pystytä teknisesti eikä sopimustenkaan vuoksi rajaamaan erilleen.

– Jos lakko olisi tullut kaukolämpöön, jakelu olisi loppunut sairaaloista ja joka paikasta muualtakin, kertoo yhtiön tuotantojohtaja Mika Salo.

Samantapainen tilanne on todennäköisesti myös muualla, ja siksi Sähköliitto päätti rajata kaukolämmön lakon ulkopuolelle. Käytännössä se muutti koko tukilakon lähinnä pelotteeksi.

– Olemme kuitenkin osoittaneet, kuinka laajat vaikutukset jäsentemme työllä on, Väntti sanoo Helsingin Sanomissa.

Taustalla kysymys liiton asemasta

Laaksosen mukaan tukilakkojen syynä ovat ”Sähköliiton järjestöpoliittiset tavoitteet”.

Käytännössä lakot liittyvät erimielisyyteen siitä, voiko liitolla olla Teknologiateollisuuden yrityksissä oma luottamusmies.

Taustalla on sähköalan työntekijöiden sulauttaminen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. Niinpä Sähköliiton katsotaan taistelevan myös omasta tulevaisuudestaan.

– Toivomme sovittelun käynnistyvän asian ratkaisemiseksi, Väntti sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic