Uutiset

"Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty, mutta erikoisliikkeet jatkavat niiden myyntiä"– Syöpäjärjestöt arvostelevat kauppiaita, jotka sanovat myyvänsä aromeja ruokiin

Hallinto-oikeuksissa pohditaan parhaillaan, myyvätkö sähkösavukeliikkeet aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi. Suomessa on epäselvää, kuka ottaa vastuun, jos terveysongelmia ilmenee.
Sähkösavukkeiden maku- ja hajunesteiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä. Syöpäjärjestöjen mukaan heistä tulee näin nikotiiniriippuvaisia. Kuva: Ilkka Laitinen
Sähkösavukkeiden maku- ja hajunesteiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä. Syöpäjärjestöjen mukaan heistä tulee näin nikotiiniriippuvaisia. Kuva: Ilkka Laitinen

Syöpäjärjestöt hämmästelevät, että vaikka sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty, alan erikoisliikkeet jatkavat niiden myyntiä.

– Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet kiellettiin Suomessa, koska niiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä ja näin heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ollut riittävää tietoa, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila syöpäjärjestöjen tiedotteessa.

Sähkösavukkeissa käytettävät nikotiininesteet tulivat Suomessa myyntiin vuoden 2016 tupakkalain jälkeen ja laissa kiinnitettiin erityistä huomiota nuorten suojelemiseen näiltä tuotteilta. Syöpäjärjestöt arvostelevat sähkösavukkeiden erikoisliikkeitä, jotka sanovat myymiensä aromien olevan tarkoitettu yksinomaan ruokiin ja juomiin, ei sähkösavukkeissa höyrystettäväksi.

Kuntien tupakkavalvonnan antamiin myyntikieltoihin kauppiaat ovat vastanneet valittamalla päätöksistä oikeuteen. Hallinto-oikeuksissa pohditaankin, myyvätkö sähkösavukeliikkeet aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

Syöpäjärjestöjen ylilääkärin Eeva OIlilan artikkeli aiheesta julkaistiin Tobacco Control -lehdessä maanantaina.

Sähkösavukkeita koskevat pääosin samat rajoitukset kuin tupakkatuotteita: ostoikäraja, esilläpitokielto ja käyttökielto paikoissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Makunesteiden turvallisuutta höyrystettynä on tutkittu vähän

Ollila kertoo, että englanninkielisistä verkkokaupoista löytyi jo viisi vuotta sitten lähes 8 000 erilaista makunestettä, joiden turvallisuus oli yleisesti tutkittu elintarvikekäytössä. Niiden turvallisuus kuumennettuna, höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä on tutkittu vain murto-osassa tuotteita. Sähkösavukenesteiden tuoteselosteiden on todettu olevan usein puutteellisia tai jopa virheellisiä.

Ollilan mukaan turvallisuuden varmistamista säätelyn ja valvonnan keinoin hankaloittaa se, että tuotevalikoima on laaja. Sosiaali- ja terveysalan valvontaviranomaisessa Valvirassa on 8 400 aktiivista tuoteilmoitusta mahdollisesti markkinoille tulleista tai tulevista sähkösavukelaitteista, nesteistä ja -oheistuotteista. Kukaan ei tiedä, mitkä tuotteet ovat Suomessa myynnissä.

Sähkösavukkeiden säätelyä on kiristetty monissa maissa

Yhdysvalloissa sähkösavukkeisiin liittyvät vakavat keuhko-ongelmat ja kuolemantapaukset ovat herättäneet huolta. Monissa maissa sähkösavukkeiden käyttö on hyvin yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Sähkösavukkeiden säätelyä onkin alettu kiristää monissa maissa.

EU-maissa tuotteiden tuottaja ja maahantuoja ottaa valvontaviranomaiselle tekemällään ilmoituksella vastuun tuotteidensa laadusta ja turvallisuudesta. Ollilan mukaan Suomessa tilanne on osin huonompi. Sähkösavukekauppiaat sanovat myyvänsä maku- ja hajunesteitä vain ruokiin ja juomiin. Siksi on epäselvää, kuka kantaa vastuun, mikäli terveysongelmia ilmenee.

Tupakkavalvonnan tehtäväkenttä on laajentunut, mutta Suomessa resurssit ovat pysyneet ennallaan.

– On odotettavissa yhä uusia tupakka- ja nikotiinituotteita, joiden osalta tieto riskeistä on tyypillisesti aluksi puutteellista. Tehtävää riittää siis niin EU-tasolla, kansallisesti kuin alueellisestikin, Ollila sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic