Uutiset

Sairaalaverkon uudistaminen etenee, vaikka sote kaatuisi – Osalle kunnista iso lasku, toiset menettävät palveluja

Jos sote- ja maakuntauudistus nyt kaatuu, uudistus ei kuitenkaan pysähdy. Eduskunta on jo aiemmin hyväksynyt sairaalaverkon ja leikkausten keskittämistä koskevat lait.

Terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muutokset tulivat voimaan tammikuussa 2017 sekä niin sanottu päivystysasetus tämän vuoden alussa. Niihin sisältyvät muun muassa laissa nimetyt 12 laajan päivystyksen sairaalaa sekä niille kirjatut velvoitteet.

Lakimuutosten jälkeen sairaaloiden työnjakoa on uudistettu kovaa vauhtia. Aluesairaaloita on ajettu alas rankalla kädellä, leikkauksia ja synnytyksiä keskitetty.

Peruuntuuko sairaalaverkon uudistaminen, jos sote nyt kaatuu?

-Päivystysuudistus on ollut todella iso, eikä se tavallaan ole tästä sote-lakipaketista riippuvainen. Lakimuutokset ovat jo voimassa olevaa lainsäädäntöä, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Saman vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen.

-Eihän tämä muutos mihinkään pysähdy.

Keistinen luettelee muutaman esimerkin muutoksista, joita ”kentällä” on jo menossa.

Varsinais-Suomessa leikkaustoimintaa ja päivystystä on keskitetty Saloon ja Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Satakunnassa Porin kaupunginsairaala on lopettanut aiemmin leikkaustoimintansa ja niin tehdään myös Rauman aluesairaalassa.

-Niitä on keskitetty Satakunnan keskussairaalaan. Vaasan keskussairaalaan taas on siirtymässä leikkaustoimintaa Pietarsaaresta, Keistinen kertoo.

Keski-Pohjanmaalle perustettu Soite-kuntayhtymä yhdistää jo nyt maakunnallisia sosiaali- ja terveydenhuollon perus- ja erikoispalveluja.

Kuka kaiken maksaa, jos sote kaatuu?

Maksu menee Keistisen ja Myllymäen mukaan sitten nykyisellä systeemillä.

-Kunnat maksavat, Keistinen toteaa.

Sote-uudistuksessa rahoitus on ollut tarkoitus siirtää kunnilta valtiolle, joka jakaa rahat uusille maakunnille palvelujen järjestämistä varten. Maakuntien rahoitus kuuluu kuitenkin siihen isoon lakipakettiin, jota eduskunta ei ole vielä hyväksynyt.

Keistinen muistuttaa, että sairaaloita on jo ajettu alas. Niistä on syntynyt säästöjä, joilla toimintaa voidaan rahoittaa.

-Esimerkiksi Seinäjoella he lopettivat Ähtärin sairaalan, eli heillä säästyy siihen liittyvät varat. Varsinais-Suomessa taas leikkaustoiminta on lopetettu viidessä sairaalassa. Kyllä sen pitäisi näkyä jonkinlaisena säästönä.

Keistinen myöntää, että laajan päivystyksen sairaaloille luetellaan jo hyväksytyissä laissa pitkä lista erikoisaloja, joita niiden pitää tarjota. Mistä alueen kunnat saavat niihin rahat?

Keistinen toistaa, että hallituksen tavoitteena on saada päivystysten ja leikkausten keskittämisellä yli 350 miljoonan euron vuosittaiset säästöt vuoden 2020 loppuun mennessä.

Jos sote-uudistus tyssää tähän, kunnille ei ole tulossa lisärahoitusta. Valtionosuudetkin lasketaan nykykriteerien mukaan.

-Rahaa tulee vähemmän, koska valtionosuus on pienentynyt tavoiteltujen säästöjen vuoksi, Keistinen toteaa.

Mitä jos laajan päivystyksen sairaalat eivät kykene suoriutumaan velvoitteistaan?

-Aluehallintoviranomaiset tietysti seuraavat tilannetta. Sairaanhoitopiiri lähettää laskun kuntaan ja kunta miettii, miten sen maksaa ja nostaa tarvittaessa kunnallisveroa, jos rahat eivät riitä, Keistinen kuvailee.

Vaasalle soten kaatuminen voi olla hyvä asia. Laki ei kiellä suppean päivystyksen sairaaloita tarjoamasta mitään palvelua, vaan valtion on tarkoitus ohjata palvelutuotantoa rahoituksellaan.

Jos sote kaatuu, rannikon pohjalaiskunnat saavat itse päättää, mitä toimintoja ne omassa keskussairaalassaan rahoittavat.

Sairaalan johtajaylilääkäri Reijo Autio toteaa, että Vaasan sairaanhoitopiirin kunnat eivät rahoita Seinäjoen laajan päivystyksen sairaalan toimintaa. Vaasasta menee hyvin vähän potilaita Seinäjoelle.

-Päivystysasetus ei ole muuttanut sitä faktaa, että suurin osa potilaista hoidetaan Vaasassa. Ne, joita täällä ei pystytä hoitamaan, lähtevät yleensä yliopistosairaaloihin.

Perustuslakivaliokunta arvioi parhaillaan uudistuksen valinnanvapautta. Lausuntoa on luvattu tällä viikolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic