Uutiset

SAK haluaa miljoonia auttamaan aikuisten osaamista – työelämävaliokunnan pj. Filatov: hyvä avaus

Tarja Filatov (sd.) sanoo, että digitaidot ovat nykyään yhtä tärkeitä kuin kirjoitus- ja lukutaito. Arkistokuva

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, pitkäaikainen entinen työministeri Tarja Filatov (sd.) suhtautuu myönteisesti palkansaajajärjestö SAK:n tiistaina tekemään esitykseen aikuisten koulutustuesta.

SAK ilmoitti tiistaina esittävänsä 50 miljoonan euron vuotuista lisämäärärahaa koulutustoimille, joilla autettaisiin aikuisia, joilla on pelkkä perusasteen tutkinto.

Filatovin mielestä kaikki raha, joka suunnataan kouluttamiseen, on kannattava investointi.

-Heillä, joilla ei ole [koulutuspohjana] kuin pelkkä peruskoulu, on kaikkein lyhyin työura koko elämänkaaren aikana, sanoo Filatov Lännen Medialle.

-Kaikki relevantit tutkimukset tukevat sitä, että ihmisille pitäisi saada jokin ammattitaito, hän jatkaa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö haluaisi, että vuotuinen raha suunnattaisiin heidän esittämälle Perustaitotakuu-ohjelmalle, joka on suunnattu matalalla koulutuspohjalla oleville.

SAK perustelee koulutusmäärärahaa sillä, että sellaisia työpaikkoja, joihin voi työllistyä pelkällä perusasteen koulutuksella, on Suomessa entistä vähemmän.

Järjestön toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan Suomessa on 613 000 työntekijää, jotka ovat käyneet pelkän peruskoulun. Työttömänä tästä joukosta on kaikkiaan 97 000, kertoo selvitys.

Lisäksi selvityksen mukaan Suomesta on vajaan 30 vuoden aikana kadonnut noin 600 000 työpaikkaa, jossa on voinut pärjätä perus- tai kansakoulupohjalla.

Filatovin mielestä SAK:n esitys on ajankohtainen, koska hän pelkää, että aikuisten kouluttautuminen uhkaa jäädä ammatillisen koulutuksen uudistuksen yhteydessä jalkoihin, kun rahoitusta jaetaan.

Hän muistuttaa, että aikuiskoulutustukea on myös leikattu.

Filatov uskoo, että hallituksen syksyn budjettiriihessä olisi perusteltua suunnata aikuispuolen koulutukseen rahaa, koska koulutuksen hinta maksaisi itsensä lopulta takaisin.

-Meillä ei ole varaa jättää kouluttamatta tätä porukkaa, hän lisää. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic