Uutiset

SAK vaatii hallitusta keskeyttämään aktiivimallin sanktiot: "Ihmiset jäävät loukkuun pyörimään"

Palkansaajakeskusjärjestö SAK vaatii hallitusta keskeyttämään työttömyysturvan aktiivimallin sanktioiden toimeenpanon.

-Ohjeistusta aktiivisuuden osoittamiseen ei ollut pitkään aikaan, vaikka malli oli voimassa. Eikä palvelujärjestelmä ollut millään lailla valmis, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perusteli vaatimusta esitellessään järjestönsä tavoitteita hallituksen kehysriiheen.

Kelan ennakkotiedot sen maksamia työttömyysetuuksia saavien aktivoitumisesta viittaavat Elorannan mukaan siihen, että aktivoitumista ei ole juuri tapahtunut. Hänen tulkintansa mukaan malli onkin osoittautunut työttömyysturvan leikkausmalliksi, mitä ennakkoon pelättiin.

Aktivoinnin osoittamiseksi ihmiset joutuvat Elorannan mukaan ottamaan vastaan silpputyötä, joka ei vastaa heidän osaamistaan ja ammatillista näkemystään.

-Kun ihmiset jäävät loukkuun pyörimään, voi olla, että malli pikemminkin pitkittää työttömyyttä ja erilaisilla sosiaalituilla olemista, Eloranta varoitti.

SAK vaatii hallitusta myös luopumaan aktiivimalli kakkosesta, jossa työttömän pitäisi hakea keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa karenssin välttääkseen. SAK:lla ei ole tietoa mallin etenemisestä, mutta työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi eduskunnassa torstaina, ettei aktiivisen työnhaun malli ole tulossa ainakaan vielä kehysriiheen.

SAK on tarjonnut aktiivimallin tilalle kannustavaa työllistymismallia, jossa karenssit olisivat lyhyitä ja työtön voisi aluksi välttää ne korjaamalla virheensä. Työttömyysturvalla pitäisi voida myös opiskella puoli vuotta etuuksia menettämättä.

Työvoiman osaamista SAK lisäisi oppivelvollisuusiän nostamisella 18 vuoteen sekä perustaitotakuulla, joka parantaisi aikuisten heikkoja luku-, kirjoitus- ja laskemistaitoja.

Digitaidoista osaamismerkki

Polkuja rakennemuutosaloilta uuteen työuraan voitaisiin työmarkkinajärjestöjen yhteisen linjauksen mukaan edistää kokeilulla, jossa työntekijä pääse alkuun nykyisiä ammatillisia tutkinnon osia lyhyemmällä koulutuksella.

Digiosaamista taas voitaisiin edistää luomalla osaamismerkki, joka toimisi työnhaussa eräänlaisena takuuna sitä, että hakijalla on näitäkin taitoja.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta arvosteli hallituksen tekemiä lyhytnäköisiä leikkauksia, jotka ovat kohdistuneet voimakkaasti tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Niihin olisi hänen mielestä saatava lisärahoitusta, vaikka yritystukien uudistus epäonnistui.

Kaukorannan mukaan leikattavaa löytyisi yrittäjille suunnatuista verohelpotuksista ja esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkojen verohuojennuksista. Näin saatua liikkumavaraa voitaisiin suunnata Business Finlandin avustuksiin ja sektoritutkimuslaitosten kuten VTT:n määrärahoihin.

SAK toivoo pitkäjänteisyyttä liikenneinvestointeihin ja pitää hyvänä sitä, että päättäjät sitoutuisivat 12-vuotiseen investointiohjelmaan, jota parlamentaarinen työryhmä ehdotti. Liikenneväylien ylläpitoon tarvittaisiin 60 miljoonan euron tasokorotus.

Lisäksi pitäisi määritellä liikenteen runkoverkko, joka ohjaisi tulevia investointeja ja takaisi teollisuudelle ennustettavan toimintaympäristön.

Uusia veronkevennyksiä ei nykyisessä suhdannetilanteessa SAK:n mielestä tarvita. Sosiaaliturvan uudistamista suunniteltaessa ei saisi rikkoa toimivia palasia ja pitäisi säilyttää jako perusturvaan ja ansioturvaan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti