Uutiset

SAK:n Eloranta: Laajaa eläkeuudistusta ei pidä lähteä tekemään paniikissa syntyvyyslukujen takia

Eläkemaksujen korottamista ei voi Elorannan mielestä sulkea pois keinovalikoimasta.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työnantajat tarvitsevat myös risuja, jotta mahdollisuus työurien pidentämiseen olisi aito.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä ei ole syytä paniikkiin, vaikka syntyvyyden laskun takia supistuva työvoima on haaste eläkejärjestelmälle.

Hän muistutti, että jo aiemmin on sovittu, että seuraavaksi tarkastellaan muun muassa perhe-eläkkeitä ja työttömyysturvan lisäpäiviä eli eläkeputkea.

– Niin pitää toimia. Uutta eläkeneuvottelua ja laajaa eläkereformia ei kuitenkaan ole syytä lähteä suin päin tekemään. Edellinen uudistus on vasta tullut voimaan, Eloranta sanoi SAK:n edustajiston kokouksessa.

Työnantajapuoli on jo väläyttänyt nopeaa toimintaa eläkeasiassa. Se tarjoilee Elorannan mukaan palkansaajille eläkeiän korottamista, indeksien tarkastelua ja varhaisen eläköitymisen estämistä.

– Keinovalikoima onkin pidettävä laajana. Siksi eläkemaksujen korotustakaan ei voi tulevaisuudessa poissulkea, Eloranta sanoi.

Hän vetosi työelämän kehittämisen puolesta, jotta työssä olisi mahdollista jatkaa nykyistä pitempään. Siinä työnantajilla on iso rooli.

– Jos ja kun keppejä eläkeasioissa tulee palkansaajille, niin risuja on annettava työnantajillekin, jotta mahdollisuus työuran pitenemiseen on aito, eikä teoriaa ja juhlapuhetta.

Eloranta peräsi myös lisää toimia työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi, jotta lasten saanti olisi mahdollista nykyistä useammille.

Hän totesi, että perhevapaauudistuksen tarpeesta vallitsee laaja yhteisymmärrys, vaikka tällä vaalikaudella sitä ei saatukaan aikaiseksi. Hoitovastuuta olisi hänen mielestään jaettava nykyistä tasaisemmin äitien ja isien kesken.

Elorannan mukaan vähitellen alkaa jo olla selvää, että perhevapaiden uudistaminen ilman lisäkustannuksia ei johda toivottuun lopputulokseen. Pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) väläytti keskiviikkona EK:n tentissä, että siihen tarvitaan lisärahaa 200 miljoonaa euroa.

Sipilä toivoi samassa tilaisuudessa työnantajilta pysyviä työsuhteita syntyvyyden nostamiseksi.

Eloranta muotoili asian niin, että jos työnantajat oikeasti ovat huolissaan syntyvyydestä, niin seuraavassa hallitusohjelmassa ja työmarkkinakierroksella on paikka ryhtyä parantamaan työntekijän turvallisuutta ja pysyvyyttä.

– Viime aikojen keskustelu työelämästä on viitannut pikemminkin päinvastaiseen, mutta toivon, että kovat faktat saavat aikaan perusteellista pohdintaa työnantajapuolella, Eloranta sanoi.

Saatavuusharkinnasta ei pidä luopua

SAK kannattaa tavoitetta lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

– Lupajärjestelmien yksinkertaistaminen ja nopeuttaminen on tarpeen. Se ei kuitenkaan tarkoita täysin vapaata maahanmuuttoa eikä saatavuusharkinnasta luopumista eikä työehtojen etukäteisvalvonnan poistamista.

Maahanmuuton lisääminen ei Elorannan mukaan automaattisesti paranna huoltosuhdetta, vaan tarvitaan laaja-alainen maahanmuutto-ohjelma.

– Aina on katsottava myös jo maassa olevat työvoimavarannot, niitäkin nimittäin riittää.

Eloranta ihmetteli myös työnantajien tarinoita siitä, kuinka vaikeata on saada työvoimaa.

– SAK:ssa oli avoinna kolmen kuukauden mittainen vuorotteluvapaan sijaisuus. Hakijoita tehtävään oli yli 60 ja joukossa oli puolenkymmentä tohtoria. Ei tämä työvoimapulalta vaikuta, hän sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic