Uutiset

SAK:n liittopäättäjillä halua pysäyttää työt aktiivimallin takia: "Ei haluta pomppulinnatapahtumaa"

SAK:n liittopäättäjistä osalla on kova halu pysäyttää työt ensi viikon perjantaina työttömien aktiivimallin takia. Tämä kävi ilmi, kun noin 600:aa SAK:laista liittopäättäjää oli koolla Helsingin Messukeskuksessa tiistaina.

SAK kutsuu väkeä Senaatintorille 2. helmikuuta aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen. Keskusjärjestö jättää ammattiliittojen hallituksille ratkaisun siitä, tekevätkö ne päätöksen poliittisesta työtaistelusta, jotta jäsenet voisivat olla pois töistä tapahtumaan osallistuakseen.

Moni yhteiskokoukseen osallistunut liittopäättäjä vetosi sen puolesta, että ammattiliitot tekisivät päätöksen, joka pysäyttäisi työt mielenilmaisupäivänä. Rakennusliiton hallitus teki päätöksen vuorokauden mittaisesta työnseisauksesta heti yhteiskokouksen jälkeen.

Etenkin auto ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n edustajat esiintyivät yhteiskokouksessa jyrkkinä.

-Kun sanat eivät tehoa, on teoilla osoitettava, että emme halua työttömiin kohdistuvia leikkauksia. Olemmeko tosissamme, vain puristammeko vain nyrkkiä palkattomalla ruokatunnilla? On aika näyttää punaista korttia hallitukselle, vaati Kai Laaksonen AKT:sta.

AKT:n valtuuston varapuheenpuheenjohtaja Jape Lovénin mielestä hallitus on pettänyt kansalaiset ja sopimuskumppanit leikkaamalla työttömyysturvasta, vaikka kilpailukykysopimuksen mukaan niin ei pitänyt tehdä.

-Touhu ei lopu kauniilla puheilla. Satamamiesten terveiset ovat, että pysäytetään työt koko päiväksi. Jos ei aktiivimallia peruta, on mietittävä sen jälkeen vielä lisätoimia, hän uhosi.

-Jäsenet odottavat toimia, eivät pomppulinnameininkiä, säesti AKT:n työtön naisjäsen.

”Yhden päivän voi uhrata”

Mira-Veera Auer Palvelualojen ammattiliitto Pamista kertoi, että kaksi Pamin ammattiosastoa on vedonnut sen puolesta, että mielenilmaisu muutettaisiin lakoksi. Hän toivoi sille tukea.

Myös Pia Lohikoski JHL:stä vaati liittojen hallitukselta sellaisia päätöksiä, että kaikki voisivat osallistua mielenilmaisuuun.

-Nyt pitää olla tori täynnä. Yhden perjantain voi uhrata, sai sitten palkan tai ei, vaati myös työttömäksi jäänyt Kari Vatanen JHL:stä.

-Toivon, ettei kyse ole hauskanpidosta. Nyt on oltava tosissaan, säesti Päivi Viljasalo AKT:sta.

-Työttömien armeija riemuitsee, kun taistelemme heidän puolesta, uskoi Harri Vainio Pamista.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei lähtenyt suoraan ohjeistamaan jäsenliittoja.

-On tehty vetoomuksia, että liitot tekevät päätöksiä, joita kukin liitto katsoo tarpeelliseksi. Luotan siihen, että näin tehdään ja että 2. helmikuuta väkeä on paikalla, Eloranta sanoi.

Hän muistutti, että tarina jatkuu myös sen jälkeen: Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite jätetään, ja ensimmäiset alenemat työttömyysturvaan paukkuvat huhtikuussa.

SAK:lla oma malli vaihtoehdoksi

SAK esitteli tapahtumassa oman keskustelualoitteensa kannustavaksi työllistymismalliksi. Siinä työttömille määrättävät karenssit olisivat nykyistä selvästi lievempiä, ja työtön voisi välttää ne korjaamalla virheensä.

Rangaistuksilla pelottelun sijaan SAK:n haluaa kannustaa työttömiä työnhakuun takaamalla heille laadukkaat palvelut ja antamalla porkkanoita esimerkiksi lyhyen työn vastaanottamiseen.

Työttömällä olisi myös mahdollisuus opiskella kuuden kuukauden ajan ilman rajoituksia, kunhan hän tekee työllistymissuunnitelmassa olevat asiat ja on valmis vastaanottamaan työtä.

Jos työnantaja palkkaa pitkäaikaistyöttömän työhön vähintään kuudeksi kuukaudeksi, työnantaja voisi SAK:n mallissa saada esimerkiksi palkkatuen kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta ennakkoon.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic