Uutiset

Saksa aikoo lähettää yli miljardin euron edestä sotilasapua Ukrainalle

Saksaa on kritisoitu viime aikoina siitä, ettei maan ole koettu avustavan Ukrainaa sotilaallisesti. Liittokansleria on puolestaan painostettu vierailemaan Ukrainassa.
Ukrainan presidentinkanslia kertoi haluavansa toivottaa Kiovaan tervetulleeksi liittokansleri Olaf Scholzin. Jälkimmäinen kuitenkin antoi ymmärtää, ettei hänellä olisi suunnitelmia vierailla Ukrainassa lähiaikoina. Lehtikuva/ / AFP / HANNIBAL HANSCHKE

Saksa aikoo lähettää yli miljardin euron edestä sotilasapua Ukrainalle. Suunniteltu puolustusapu on leivottu mukaan kuluvan vuoden lisäbudjettiin.

Liittovaltion hallinnon edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Saksa on päättänyt lisätä puolustussektorille suuntautuvan kansainvälisen avun määrää kahteen miljardiin euroon. Suuri osa tästä aiotaan suunnata Ukrainaan sotilasapuna.

Saksan talousministeri Christian Lindner vahvisti tiedot Twitterissä kirjoittaen, että tuen määrä aiotaan nostaa tänä vuonna kahteen miljardiin.

–  Varat hyödyttävät etupäässä Ukrainaa. Liittokansleri oli pyytänyt tätä etukäteen, Lindner kirjoittaa tviitissään.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.


Ukrainan tulee ensisijaisesti käyttää Saksalta saamiaan varoja sotilaallisen kaluston ostamiseen.

Saksaa on kritisoitu viime aikoina siitä, ettei maan ole koettu avustavan Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvaa Ukrainaa sotilaallisesti.

Vastaavaa kritiikkiä ovat saaneet osakseen myös muun muassa Puola ja Baltian maat.

Ukraina ei halunnut Saksan presidenttiä visiitille

Aiemmin tällä viikolla Ukraina torjui ehdotuksen Saksan liittovaltion presidentin Frank-Walter Steinmeierin vierailusta. Steinmeier on entinen ulkoministeri, joka on tuoreeltaan myöntänyt liian sovittelevaan Venäjä-linjaan liittyvät ”virheet”.

Sen sijaan Ukrainan presidentinkanslia kertoi haluavansa toivottaa Kiovaan tervetulleeksi liittokansleri Olaf Scholzin. Jälkimmäinen kuitenkin antoi ymmärtää, ettei hänellä olisi suunnitelmia vierailla Ukrainassa lähiaikoina.

Scholzia on painostettu viime aikoina lisäämään tukea Ukrainalle. Kotimaassaan häntä on kritisoitu muun muassa vastahakoisuudestaan lähettää raskaita aseita Ukrainaan.

Kiovassa ovat vierailleet tuoreeltaan muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Scholzin kriitikot ovatkin viime aikoina tiedustelleet, miksei liittokansleri ole lähtenyt visiitille.

”Hänen olisi pitänyt jo olla siellä”

Ukrainan Saksan-suurlähettiläs Andri Melnykin mukaan Scholzin vierailu Kiovaan lähettäisi ”vahvan signaalin”.

Saksassa oppositiossa nykyisellään olevan kristillisdemokraattisen CDU:n puheenjohtajan Friedrich Merzin mukaan Scholzin ei olisi pitänyt antaa tilanteen edetä siihen pisteeseen, että häntä painostetaan vierailemaan maassa.

–  Hänen olisi pitänyt jo olla siellä, Merz vastasi saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen haastattelussa.

Steinmeierin visiitin torppaamisen hän kokee olevan loukkaus, mutta sanoo Ukrainan päätöksellä olevan poliittista ja historiallista taustaa. Hän kuitenkin arvioi Ukrainan päätöksen olleen ylireagointia, joka ei auta kumpaakaan osapuolta.

Jopa Scholzin valtaapitävään koalitioon kuuluvan liberaalipuolue FDP:n Marie-Agnes Strack-Zimmermann on peräänkuuluttanut Handelsblatt-lehden haastattelussa liittokanslerilta selkeämpää johtajuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic