Uutiset Berliini

Saksa alkaa purkaa koronarajoituksia toukokuun alussa – pienet kaupat avautuvat ja yläluokkien oppilaat palaavat kouluun

Osavaltiot olivat keskenään erimielisiä siitä, miten rajoituksia tulisi purkaa.
Saksassa osa koronarajoituksista puretaan toukokuun alussa. Kirjakauppa Frankfurtissa muistuttaa verkossa ostamisesta. Kuva: epa08363807
Saksassa osa koronarajoituksista puretaan toukokuun alussa. Kirjakauppa Frankfurtissa muistuttaa verkossa ostamisesta. Kuva: epa08363807

Pienet kaupat saavat jälleen avautua Saksassa ensi maanantaina, ja vanhimmat koululaiset palaavat kouluihin 4. toukokuuta. Kasvosuojusten käyttöä esimerkiksi linja-autoissa suositellaan, mutta sitä ei tehdä pakolliseksi.

Koronaviruspandemian rajoitusten poistaminen johti kuitenkin isoon riitaan osavaltioiden kesken Saksassa. Saksassa terveydenhuolto kuuluu osavaltioiden päätettäväksi, joten liittokansleri Angela Merkelin hallitus voi vain rajoitetusti vaikuttaa asiaan.

Merkel piti rajoitusten poistamisesta keskiviikkona puhelinkokouksen osavaltioiden johtajien kanssa.

Saksan osavaltiot olivat keskenään hyvin erimielisiä erityisesti siitä, milloin koululaiset voisivat palata kouluihin ja keiden koululaisista tulisi palata ensin etäopiskelusta koulun penkeille.

Suurin osa Saksan osavaltioista kannatti sitä, että kouluihin palaavat ensin vanhimmat koululaiset.

Perusteluna esitettiin, että vanhimmat koululaiset tarvitsevat hyvän päätöksen opinnoille voidakseen hakea kesällä jatko-opintoihin. He myös noudattavat parhaiten määräyksiä etäisyyksiä, joita on pidettävä tartuntojen ehkäisemiseksi.

Vähemmistöön jääneet osavaltiot esittivät puolestaan, että lasten vanhempien työnteon kannalta nuorimpien koululaisten pitäisi päästä pois kotoa. Pienimmille on myös erityisen tärkeää päästä kouluun opiskelemaan kieltä, jos kotona ei puhuta saksaa ollenkaan.

Kauppojen avaamista suosittiin

Sen sijaan osavaltiot tukivat yhdenmukaisimmin sitä, että pienet kaupat voisivat avata pian ovensa. Maanantaista alkaen alle 800 neliömetrin kaupat voivat ottaa asiakkaita sisään, jos terveysmääräyksiä noudatetaan liikkeessä.

Pienten kauppojen yrittäjät ovat kärsineet erityisen paljon tiukoista rajoituksista, ja pienyrittäjien tukemisen järjestäminen on vaikeampaa kuin suurten ketjujen tukeminen.

Muista rajoituksista luovutaan vähitellen. Esimerkiksi ravintolat pysyvät edelleen suljettuina, ja rajoitusten poistoa mietitään uudestaan aina kahden viikon välein tilanteen kehittymisen perusteella. Viimeisimpänä rajoitukset poistuvat suurilta tapahtumilta. Suurtapahtumat aiotaan peruttaa näillä näkymin elokuun loppuun asti.

Saksan asukkaiden kannalta rajoitusten voimaantulo tapahtui hämmentävästi. Eri osavaltiot ottivat epidemian puhkeamisen jälkeen omin päin käyttöön erilaisia rajoituksia osittain ilman ennakkoilmoituksia.

Alkuun monilla ihmisillä ei ollut selvää käsitystä, mitä rajoituksia oli voimassa milläkin alueella ja kuka niistä päättää. Koronakriisin huipulla rajoitukset olivat yhdenmukaisia maassa.

Pandemia iskenyt eri tavoin Saksan eri osavaltioihin

Viruspandemia on iskenyt Saksaan hyvin epätasaisesti. Eniten ihmisiä on kuollut asukasmäärään suhteutettuna Saksan eteläisimmissä osavaltioissa Baijerissa ja Baden-Württenbergissä sekä Ranskan rajan vastaisessa Saarlandissa.

Pandemia on vaikuttanut maassa vähiten entisen Itä-Saksan alueen osavaltioihin. Pohjoisessa Itämeren rannalla Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiossa koronavirus on väestömäärään suhteutettuna tappanut kymmenesosan eteläisimpien osavaltioiden kuolinluvuista.

Osavaltioilla on myös hyvin suuret elintasoerot. Etelä-Saksan koronaviruksen raskaasti koettelemat osavaltiot ovat noin puolitoista kertaa niin rikkaita kuin entisen Itä-Saksan osavaltiot, kun mittarina käytetään bruttokansantuotetta asukasta kohtaan.

Päivitetty klo 20.25 aiempaa yksityiskohtaisemmilla tiedoilla rajoitusten purkamisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic