Uutiset

Saksa haluaa tiukentaa maatalouden torjunta-aineiden käyttöä

Saksa aikoo tiukentaa maataloudessa käytettävien torjunta-aineiden käyttöä. Syynä on monimuotoisuuden säilyttäminen, kertoo Reutersin käsiinsä saama Saksan hallituksen asiakirja.

Asiakirjan mukaan hyönteisten määrä on pudonnut saksassa peräti 75 prosenttia viimeisten 27 vuoden aikana. Suurin syy tähän on muun muassa rikkakasvien torjuntaan käytettyjen aineiden suhteeton käyttö.

Saksa aikoo myös kasvattaa viljelymaan osuutta, jotta viljelijät joutuisivat noudattamaan uusia ympäristömääräyksiä.

Lisäksi ministeriön paperissa todetaan, että lannoitekäytön ehtoja olisi laajennettava niin, että hyönteisystävällisten kemikaalien käyttö otettaisiin huomioon maataloustukien myöntämisessä.

Saksan päätökset ovat osa viimeaikaista keskustelua torjunta-aineiden ympäristöystävällisyydestä ja terveysvaikutuksista. Viime viikolla EU päätti kieltää torjunta-aine neonikotinoidin käytön ulkoviljelyssä Euroopan unionin alueella vuoden loppuun mennessä. Neonikotinoidi päätettiin kieltää niiden pölyttäjämehiläisille aiheutuvien vahinkojen takia. Mehiläisten pölyttämiskyky on tärkeää koko kasvi- ja ihmiskunnalle.

Viime vuoden lopulla EU ehdotti myös torjunta-aine glyfosaatin myyntiluvan kieltämistä. Jäsenmaat kuitenkin päättivät jatkaa myyntilupaa ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen tutkimuslaitos on todennut, että glyfosaatti on karsinogeeninen aine joka voi altistaa syövälle. Euroopan elintarvikeviraston ja kemikaaliviraston mukaan näyttöä haittavaikutuksista ei ole.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic