Uutiset

Saksa vahvistaa: Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi on myrkytetty – Myrkkynä käytetty venäläistä, tappavaa hermomyrkkyä Novichokia

Novichok-hermomyrkkyä käytettiin myös venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen vuonna 2018 Englannissa.
Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Berliiniin muutama päivä sen jälkeen, kun hänet myrkytettiin 20. päivä elokuuta. Kuva: CLEMENS BILAN
Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Berliiniin muutama päivä sen jälkeen, kun hänet myrkytettiin 20. päivä elokuuta. Kuva: CLEMENS BILAN

Saksan hallitus vahvistaa, että venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin oireet johtuvat myrkytyksestä.

Putin-kriitikon myrkytykseen on käytetty hermomyrkky Novichokia, Saksan hallituksen tiedottaja kertoo.

Kyseinen myrkky on kehitetty Neuvostoliitossa 1970- ja 80-lukujen välillä. Samaa myrkkyä käytettiin venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen vuonna 2018 Englannissa.

Myrkky on todettu Navalyin verestä Saksan armeijan laboratorioissa. Testitulokset ovat Saksan mukaan takuuvarmoja.

– Hallitus tiedottaa liittolaisiaan EU:ssa ja Natossa testituloksista. Niiden kanssa keskustellaan yhteisestä reagoinnista tilanteeseen, Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert sanoo.

Saksa vaatii Venäjää käynnistämään tutkinnan Navalnyin myrkytyksestä. Viime viikolla venäläissyyttäjät sanoivat, ettei Navalnyin tapauksesta ole tarvetta käynnistää rikostutkintaa.

Venäjän rupla kääntyi laskuun, kun tieto Navalnyin myrkytyksestä tuli julki.

Navalnyi on koomassa berliiniläissairaalassa

Navalnyin oireet 20. elokuuta, kun hän oli lentokoneessa matkalla siperialaisesta Tomskin kaupungista Moskovaan.

Kone laskeutui Omskin kaupunkiin, jonka sairaalaan Navalnyi kuljetettiin hoidettavaksi. Sairaalan lääkärit sanoivat, että Navalnyistä ei löydetty myrkkyä, vaan että hänellä olisi ollut aineenvaihduntaan liittyvä sairaskohtaus.

Siperiasta Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Saksaan berliiniläiseen sairaalaan, jossa hän on maannut keinotekoisessa koomassa myrkytyksestä lähtien.

Venäjän hallituksen tiedottaja sanoo, ettei Saksa ole kertonut sille, että Navalnyistä on löydetty Novichok-hermomyrkkyä. Tiedottaja sanoo tietoa myrkytyksestä ”järkyttäväksi” ja tuomitsee teon.

Kreml on kiistänyt jyrkästi, että sillä olisi mitään tekemistä Navalnyi tapauksen kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic