Uutiset

Saksa varoittaa lääkkeiden puutteesta, jos brexit-sopimusta ei synny

Saksa varoittaa lääkkeiden puutteesta, jos Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta. Parlamentti äänesti nipusta aloitteita myöhään keskiviikkoiltana, mutta yksikään äänestys ei saanut enemmistöä.
Pääministerin Theresa May Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Pääministeri Theresa May on ilmoittanut eroavansa, jos parlamentti äänestää hänen brexit-sopimuksensa puolesta. May kuvattuna keskiviikkoiltana, kun hän lähti pois parlamentista. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Brexit-huolet lisääntyvät Euroopassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksa varoittaa lääkkeiden puutteesta, jos Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta.

Reuters viittaa Saksan terveysministerin Jens Spahnin kirjeeseen EU:n komissiolle.

– Jos brexit on kaoottinen, kymmenettuhannet lääkkeet saattavat menettää hyväksyntänsä, Reuters kirjoittaa.

Yksikään kahdeksasta äänestyksestä ei saanut enemmistöä, kun Britannian parlamentti äänesti brexit-vaihtoehdoista myöhään keskiviikkoiltana. Alahuone hylkäsi kaikki vaihtoehdot.

The Guardianin mukaan parlamentin yritys löytää konsensus päätyi umpikujaan. Vaihtoehto tulliliitosta EU:n kanssa oli yksi, joka oli lähinnä mennä läpi.

Parlamentti äänesti nipusta aloitteita myöhään keskiviikkoiltana. Aloitteita oli tehty muun muassa EU-erosta ilman sopimusta, tulliliitosta EU:n kanssa, Norjan kaltaisesta hyvin läheisestä sisämarkkinasuhteesta, brexitin perumisesta ja uudesta EU-kansanäänestyksestä.

The Guardianin mukaan brexit-sihteeri Stephen Barclay sanoi, että tulokset vahvistivat hallituksen näkemystä siitä, että Theresa Mayn Brexit-sopimus on paras ja ainoa tapa edetä.

– Koska mistään kahdeksasta vaihtoehdosta ei löytynyt enemmistöä, Barclay sanoi: ”Se osoittaa, että tässä ei ole helppoa vaihtoehtoa, ettei ole helppoa tapaa edetä”, lehti kirjoittaa.

Alunperin eron piti olla huomenna

Brexit-sopimus tarvitsee parlamentin siunauksen, koska pääministeri May on luvannut sen parlamentille.

Britannian oli alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta eli huomenna perjantaina.

EU:n huippukokous siirsi päivämäärää kaksi viikkoa eteenpäin, 12:een huhtikuuta. Silloin Britannia jättää EU:n taakseen ilman sopimusta, ellei muuta sitä ennen sovita. Myös Britannian parlamentin pitää hyväksyä siirto.

Pääministerin Theresa Mayon ilmoittanut eroavansa, jos parlamentti äänestää hänen brexit-sopimuksensa puolesta.

Uutistoimisto Reuters perusti keskiviikkoiltana toistaiseksi varmistamattoman tietonsa pääministerin lupauksesta luopua tehtävästään lukuisiin nimettömiin lähteisiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti