Uutiset

Saksalainen ensihoitolääkäri Michael Kratzer sinnittelee 30 hengityssuojalla – sen jälkeen kotikäynnit loppuvat

Koronaviruksen suojautumistarvikkeet uhkaavat Euroopassa loppua myös ammattilaisilta.
Baijerin osavaltiopääministeri Markus Söder ilmoitti perjantaina koulujen sulkeutuvan ainakin viideksi viikoksi. Kuva: LUKAS BARTH-TUTTAS
Baijerin osavaltiopääministeri Markus Söder ilmoitti perjantaina koulujen sulkeutuvan ainakin viideksi viikoksi. Kuva: LUKAS BARTH-TUTTAS

– Kaikki suojautumistarpeet ovat koronaviruksen takia loppuneet kaupoista, kertoo ensihoitolääkäri Michael Kratzer Saksan Baijerin osavaltion Treuchtlingenista Lännen Medialle.

Kratzer työskentelee päivystyksessä kotonaan, mistä poliklinikan auto kuljettaa hänet hälytystehtäviin.

Pelastuspalvelusta alkavat desinfiointiaineet käydä vähiin, ja suodatinnaamareita riittää hädin tuskin. Myöskään apteekeissa ei ole enää aikoihin ollut desinfiointiaineita saatavana, Kratzer sanoo Whatsappin välityksellä.

Mitään suojautumistarpeita ei ole enää ostettavissa ja varastot ovat tyhjät.

– Minulla oli varastossa 30 maskia ja kun ne loppuvat, en voi enää lähteä kotikäynneille, Kratzer sanoo.

Sairaalat valmistautuvat ottamaan vastaan viruspotilaita. Mutta vielä tilanne ei ole täysillä päällä.

Nuudelit loppuivat

Arjessa koronavarautuminen näkyy siinä, että Aldi-supermarketista ovat nuudelit loppuneet.

Kratzer sanoo olevansa huolissaan, ettei vakavaa infektioaaltoa kyettäisi käsittelemään tarpeeksi hyvin, kun jo nykytilannekin tuntuu ”paljolta”.

Lääkäreille ei toistaiseksi ole annettu erityisvaroituksia, mutta uusia ohjeita ja kiertokirjeitä tulee päivittäin.

Hän toivoo, että televisiossa esitettäisiin kunnollinen tietoisku viruksesta ja sen vaikutuksista: korostettaisiin käsien pesemistä ja esimerkiksi raitiovaunussa syömisen haitallisuutta, mutta kerrottaisiin myös, ettei esimerkiksi desinfiointiaineen käyttämiseen kotioloissa ole tarvetta. Virus kun pelkää saippuaa.

Espanja ohitti Saksan

Keski-Euroopassa Saksassa ja Ranskassa oli pitkään eniten koronavirustartuntoja Italian jälkeen, mutta Espanja on ohittanut ne.

Espanjassa oli todettu perjantaina noin 3 800 tartuntaa, kun Ranskassa ja Saksassa niitä oli noin 2 800 kummassakin maassa.

Viruksen aiheuttamasta covid-19-taudista on Ranskassa ja Saksassa parantunut vasta muutama kymmenen ihmistä, kun Espanjassa parantuneiden määrä lähentelee pariasataa.

Espanjan Kataloniassa neljä kaupunkia määrättiin karanteeniin koronavirustartuntapiikkien takia torstaina, kertoi Reuters. Eristys koskee 70 000 ihmistä. Lisäksi Espanjan koulut on suljettu ainakin kahdeksi viikoksi. Myös Ranska ja Belgia ovat sulkeneet koulut. Belgiassa tartuntoja on noin neljäsataa.

Myös osassa Saksaa koulut sulkeutuvat. Saksassa osavaltiot päättävät rajoituksista itse. Väkimäärältään suurin osavaltio Baijeri sekä Saarland ilmoittivat perjantaina, että kaikki koulut ja päiväkodit suljetaan maanantaista alkaen. Berliini suunnittelee koulujen sulkemista.

Kun muualla koulusulkuja on kaavailtu alustavasti kahdeksi viikoksi, Baijerissa koulut ovat kiinni huhtikuun 20. päivään ja tarvittaessa pidempään.

– Meillä on edessämme valtava haaste, Baijerin osavaltiopääministeri Markus Söder sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic