Uutiset

Saksalaiset kantavat lompakoissaan on keskimäärin 103 euroa käteistä rahaa, Suomi jää kauas taakse

Suomalaisilla on lompakoissaan käteistä rahaa keskimäärin 56 euroa, kertoo Euroopan keskuspankin EKP:n perjantaina julkistama tutkimus. Määrä on lähellä euromaiden keskiarvoa, joka on 65 euroa.

Eniten käteistä löytyy Euroopassa saksalaisten, luxemburgilaisten ja itävaltalaisten kukkaroista, vähiten portugalilaisilta, ranskalaisilta ja latvialaisilta.

EKP:n tutkimuksessa selvitettiin eurooppalaisten maksutottumuksia. Tutkimuksen mukaan kuluttajat käyttävät Suomessa Euroopan kolmanneksi vähiten käteistä ostoksia tehdessään. Vähemmän käteistä kiertää vain Alankomaissa ja Virossa. Näissä maissa kortilla maksaminen on vastaavasti muuta Eurooppaa yleisempää.

Kaikkein mieltyneimpiä käteiseen ovat eteläisten euromaiden ja Saksan kuluttajat. Viimeksi mainittujen lompakosta löytyy keskimäärin 103 euroa käteistä.

Euromaiden kuluttajat maksoivat tutkimuksen mukaan viime vuonna peräti 79 prosenttia kaikista ostoksistaan käteisellä, 19 prosenttia korteilla ja 2 prosenttia muilla maksuvälineillä.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan tulokset osoittavat, että käteisellä on edelleen yllättävän vahva asema maksuvälineenä Euroopassa, vaikka käteisen rahan ennustetaan usein jopa katoavan kokonaan käytöstä uusien maksuvälineiden yleistyessä.

Tekijöidensä mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus käteisen, korttien ja muiden maksuvälineiden käytöstä, jossa kuluttajien maksutottumuksia on selvitetty koko euroalueella vertailukelpoisilla metodeilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic