Uutiset

Saksalaiset pitivät Merkeliä ratkaisevan vaaliväittelyn voittajana

Angela Merkelin esiintyminen vaaliväittelyssä vakuutti saksalaiset tv-katsojat sunnuntaina. Merkel kohtasi tv-lähetyksessä päähaastajansa, sosiaalidemokraattien Martin Schulzin. Saksalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa 24. syyskuuta.

ARD- ja ZDF-kanavan pikakyselyssä enemmistö katsojista koki Merkelin voittaneet Schulzin liittopäivävaaliväittelyssä.

Schulz hyökkäsi Merkeliä vastaan Saksan Turkin suhteiden hoitamisesta.

-Jos minusta tulee Saksan kansleri, lopetan Turkin EU-jäsenyysneuvottelut, Schultz sanoi.

Merkel vastasi hieman epäselvästi, tukien puolueensa ja Schulzin sosiaalidemokraattien yhteisen hallituksen linjaa.

-En näe Turkin liittyvän EU:hun, en ole koskaan nähnyt, Merkel sanoi ja jatkoi kertomalla, että oli kaksi päivää aiemmin sopinut Saksan sosialidemokraattisen ulkoministerin kanssa, ettei Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja yritetä katkaista.

Merkelin ja Schulzin mielipide-erot jäivät monissa asioissa varsin pieniksi, vaikka Schulz oli Merkeliä selvästi hyökkäävämpi ja aloitteellisempi.

Eniten aikaa vaalikeskustelussa käytettiin pakolaispolitiikasta puhumiseen. Schulz höykytti Merkeliä hänen kahden vuoden takaisista toimistaan, kun Saksaan saapui lähes miljoona turvapaikanhakijaa.

Schulzin mukaan Merkel ei neuvotellut tarpeeksi muiden EU-naapureiden kanssa, minkä takia Puola ja Unkari toimivat eri tavoin kuin Saksa. Merkel oli jyrkästi eri mieltä Schulzin kanssa.

Merkelin mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán oli antanut ymmärtää, ettei Orbán päästäisi turvapaikanhakijoita eteenpäin. Unkarin viranomaiset olivat esimerkiksi takavarikoineet monilta turvapaikanhakijoilta junalippuja, etteivät nämä pääsisi Unkarista eteenpäin.

Merkel ja Schulz olivat samaa mieltä islamin asemasta Saksassa. Merkelin mukaan islam kuuluu Saksaan, mutta sen tulee olla Saksan perustuslain mukaista. Schulzin mukaan islam on samanlainen kuin muut uskonnolliset yhteisöt ja se voi olla osa saksalaista yhteiskuntaa. Kumpikaan kansleriehdokkaista ei hyväksynyt radikalismia moskeijoissa.

Keskeisimmät kansleriehdokkaat olivat myös samaa mieltä sosiaaliturvan kehittämisestä: kumpikaan ei halunnut nostaa eläkeikärajaa 67 vuodesta 70 vuoteen.

Schulz yritti myös syyttää Merkeliä takinkäännöstä tämän hyväksyessä henkilöautojen uudet ajoneuvomaksut. Merkel vastasi, että tämä oli tehnyt uuden päätöksen Schulzin sosialidemokraattisen puolueen kanssa.

Vaaliväittelyä on pidetty Schulzin viimeisenä mahdollisuutena kuroa umpeen isoksi paisunutta kannatuseroa hänen puolueensa ja Merkelin kristillisdemokraattien välillä.

Eri mielipidemittauksissa Merkelin puolue saa nyt noin 15 prosenttia suuremman kannatuksen kuin Saksan sosiaalidemokraatit. Schulzin puolueen kannatuksen odotettiin etukäteen nousevan vaaliväittelyn myötä kahdesta kolmeen prosenttiyksikköä jo sen takia, että vaaliväittelyssä hän voi esiintyä samanarvoisena haastajana Merkelin kanssa.

Etukäteen noin 15 miljoonan ihmisen odotettiin seuraavan vaaliväittelyä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic