Uutiset

Saksalaislehti ennakoi perussuomalaisia mukaan oikeistopopulistien rintamaan europarlamentissa

Perussuomalaisten nousun vaalien kakkoseksi arvellaan lisäävän polarisoitumista Suomen politiikassa. Ruotsalaiskommentaattori näkee neljä sensaatiota vaalituloksessa.
Jussi Halla-ahon perussuomalaisten vaalimenestys kiinnostaa ulkomailla. Saksalaislehti ennakoi sen näkyvän myös eurovaaleissa. Kuva: JARNO KUUSINEN
Jussi Halla-ahon perussuomalaisten vaalimenestys kiinnostaa ulkomailla. Saksalaislehti ennakoi sen näkyvän myös eurovaaleissa. Kuva: JARNO KUUSINEN

Suomen vaalit kiinnostivat paitsi muissa Pohjoismaissa myös Saksassa. Suuri päivälehti die Welt noteeraa sosialidemokraattien voiton, mutta kirjoittaa perussuomalaisten vaalituloksellaan yllättäneen itsensä ja nousseen heti demarien taakse toiseksi.

Niin Welt kuin muutkin ulkomaiset mediat huomioivat pääministeripuolue keskustan heikon vaalimenestyksen

Weltin mielestä Suomen vaaleissa ei keskusteltu EU-kysymyksistä, vaikka Suomesta tulee heinäkuun alussa EU:n puheenjohtajamaa. Sen sijaan vaalit ratkaisivat sote-uudistus, ilmastokysymys sekä suhteet Venäjään.

Weltin mielestä kiinnostavaa on, mitä tapahtuu eurovaaleissa toukokuussa niin Suomessa kuin europarlamentissa.

Perussuomalaiset kuuluu samaan eurovaalien oikeistopopulistien liittoon kuin Saksan AfD ja Italian Lega. AfD nousi Saksan vuoden 2017 vaaleissa ensimmäistä kertaa Saksan valtiopäiville kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se on jyrkästi maahanmuuttovastainen.

Italiassa Lega on toinen hallituksen pääpuolueista. Myös sen johto on kriittinen EU:ta kohtaan.

Neljä sensaatiota Suomen vaaleissa

Ruotsin iltapäivälehdissä Suomen naisten jääkiekkojoukkueen tappio MM-kultakamppailussa sai suuremman huomion kuin vaalit.

Aftonbladetin kommentaattori Lena Mellin nostaa silti esiin vaalien neljä sensaatiota.

Ensimmäinen sensaatio oli Mellinin mielestä se, että vaalien voittaja sosialidemokraatit jäi äänisaaliissaan alle 20 prosentin.

Toinen sensaatio oli pääministeripuolue keskustan romahdus. Mellin arvelee, että Sipilä jättää vaalituloksen perusteella politiikan. Hän on kertonut myös politiikassa periaatteekseen tulos tai ulos.

Kolmas sensaatio oli perussuomalaisten vaalimenestys. Puolue sai vaalivoiton, vaikka 17 sen kansanedustajista perusti vaalikaudella oman poliittisen puolueen.

Mellin nostaa esiin myös Jussi Halla-ahon henkilökohtaisen äänimäärän. Halla-aho sai yli 30 000 henkilökohtaista ääntä, vaikka seitsemän vuotta sitten Halla-aho sai korkeimmassa oikeudessa tuomion uskonrauhan rikkomisesta.

Neljän sensaatio oli vaalien suurimpien puolueiden äänisaaliin tasaisuus. Se tekee hallituksen muodostamisesta vaikeaa.

Mellin kuitenkin uskoo, että vaikeasta tilanteesta huolimatta Suomessa saadaan hallitus muodostettua reilusti ennen EU-puheenjohtajuuskauden alkua.

Ruotsin suurimman päivälehden Dagens Nyheterin politikan kommentaattori Philip Teir kirjoittaa, että vaalit voitti punavihreä rintama. Teirin mielestä perussuomalaisten vahva kannatus merkitsee Suomessa politiikan polarisoitumista.

Norjan yleisradioyhtiö NRK pohtii vaalitulosta koskevassa uutisessaan hallituksen muodostamista. Vaikka Suomessa on laajapohjaisten – oikeisto- ja vasemmistopuolueiden muodostamien hallitusten perinne – NRK:ssa ei uskota sen olevan tällä kertaa ykkösvaihtoehto.

Uusimmat

Fingerpori

comic