Uutiset

Saksan armeija suunnittelee ulkomaalaisten värväystä – puolustusministeri on kiinnostunut etenkin puolalaisista, italialaisista ja romanialaisista

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen vieraili Bundeswehrin joukkojen luona Afganistanissa ennen joulua. Ministeri haluaisi värvätä Saksan armeijaan myös puolalaisia, italialaisia ja romanialaisia. Kuva: Kay Nietfeld / POOL

Saksan armeijassa pohditaan ulkomaalaisten rekrytoimista väen vähyydestä kärsiviin joukkoihin.

Uudet värvättävät tulisivat muista Euroopan maista.

Puolustusministeri Ursula von der Leyen haluaisi värvätä puolalaisia, italialaisia ja romanialaisia. Saksalaislehti Der Spiegel sai tietoonsa puolustusministeriön asiakirjoja, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Saksan armeija, Bundeswehr, on pyrkinyt satsaamaan värväykseen etenkin sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014.

Saksa aikoo kasvattaa aseellisia joukkojaan. Nykyisin valmiusjoukkojen sotilaita on 179 000, mutta vuoteen 2024 heitä olisi jo 198 000.

Viime heinäkuussa paine Saksan puolustusvoimia kohtaan lisääntyi entisestään. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Nato-kokouksessa, että Yhdysvallat voisi vetää tukensa sotilasliitolta, jos Euroopassa ei pantaisi lisää rahaa puolustukseen.

Kymmeniätuhansia ulkomaalaisia

Saksan puolustusministeriön salaisessa asiakirjassa pohditaan, että armeijaan voisi tulla jopa kymmeniätuhansia ulkomaalaisia.

Saksassa asuu noin 255 000 puolalaista, 185 000 italialaista ja 155 000 romanialaista. Ministeriön asiakirjassa lasketaan, että jos heistä 10 prosenttia olisi kiinnostunut armeijasta, Bundeswehr voisi saada 50 000 uutta hakijaa.

Asiakirjasta ei käynyt ilmi, palvelisivatko ulkomaalaiset saksalaisten rinnalla vai muodostaisivatko he oman joukko-osaston Ranskan muukalaislegioonan tapaan.

Der Spiegelin mukaan puolustusministeriö haluaisi rajoittaa värväyksen heihin, jotka olisivat jo asuneet Saksassa useita vuosia ja puhuisivat sujuvaa saksaa.

Tällaiset rajoitukset vähentäisivät muiden EU-maiden huolta siitä, että Saksa houkuttelisi niiltä sotilaita paremmalla palkalla.

Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz kertoi lehdelle, että asepalvelus on ”läheisesti yhteyksissä kansalaisuuteen”.

Bundeswehr koettaa houkutella uusia hakijoita myös nuorten joukosta Saksassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti