Uutiset

Saksan lakimuutos muutti suhteet: EU-väestöstä valtaosa asuu sateenkaariliitot hyväksyvissä maissa

Enemmistö Euroopan unionin asukkaista asuu nyt maissa, joissa hyväksytään samaa sukupuolta olevien avioliitto.

Vaaka kääntyi EU:ssa 1. lokakuuta, kun jäsenvaltioista väkirikkain, 82,8 miljoonan asukkaan Saksa, hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain.

Unionin alueen 28 jäsenmaasta 13 on hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliiton, mutta hyväksyneiden maiden joukossa ovat unionin suurimpia valtioita kuten Espanja, Ranska ja valtaosa Britanniasta.

Toistaiseksi vielä EU:hun kuuluvassa Britanniassa voivat sateenkaariparit mennä naimisiin kaikkialla paitsi Pohjois-Irlannissa.

Eurostatin väestötilastoista laskettuna siis runsaat 326 miljoonaa koko unionin liki 512 miljoonasta asukkaasta asuu lokakuusta lähtien maassa, jossa samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin.

Tällöin vajaat 64 prosenttia EU:n väestöstä asuu sateenkaariliitot hyväksyvissä valtioissa. Ennen kuin Saksa hyväksyi lakimuutoksen, oli väestönosuus koko EU:sta alle puolet.

Suomessa laki muuttui maaliskuussa

Saksan parlamentti äänesti kesäkuun lopussa lakimuutoksen puolesta äänin 393–226. Sunnuntaina moni pari käytti saksalaismedian mukaan lakimuutosta hyväkseen ja meni solmimaan avioliiton.

Saksaa edeltävä valtio EU:ssa, joka hyväksyi samaa sukupuolta olevien liitot, oli Suomi.

Sukupuolineutraali avioliittolaki astui Suomessa voimaan 1. maaliskuuta 2017. Suomen myötä kaikissa Pohjoismaissa voivat sateenkaariparit mennä naimisiin.

Itä-Euroopassa jakolinja

EU:n jäsenmaiden kesken on suuria suhtautumiseroja samaa sukupuolta koskevien liittoihin. Avioliiton oikeuksia vastaava rekisteröity parisuhde on mahdollinen esimerkiksi Itävallassa ja Italiassa, mutta monessa maassa lainsäädäntö eroaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etujärjestön ILGA-Europen koosteiden mukaan muun muassa Puolassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Slovakiassa, ei samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan ole säädetty parisuhdelainsäädäntöä.

Myös Baltian maissa Virossa, Latviassa ja Liettuassa, samaa sukupuolta olevien liittojen asema on eri tasolla heteropareihin nähden.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic