Uutiset

Saksan liittopresidentti haluaa selvittää, miksi Suomi on maailman onnellisin maa – demokratiakehitys yksi huolista

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier tapasi puolisonsa Elke Büdenbenderin kanssa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier saapui tänään valtiovierailulle Suomeen. Steinmeier tapasi aamupäivän aikana tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Steinmeir kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa kiinnostunut siitä, miksi Suomi on sijoitettu YK:n vertailussa maailman onnellisimmaksi maaksi.

– Mistä tämä onnellisuus johtuu? Sitäkin haluan vierailullani selvittää. Yhdistämme Suomen esimerkiksi hyvään koulutukseen ja innovaatiokykyyn. Täällä tehdään asioita paremmin kuin monissa muissa maissa, Steinmeier kehui.

Presidentit kehuivat tapojen mukaisesti maiden välisiä suhteita ja hyvää yhteistyötä. Kahdenvälisten suhteiden lisäksi puheenaiheena ovat myös Euroopan turvallisuus, suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin sekä demokratian tulevaisuus.

– Parantamisen varaa ei suhteissa ole, joten emme siitä sitten paljon puhuneet. Keskustelimme myös siitä, ettei Venäjä voi samaan aikaan hakea talousyhteistyötä EU:n kanssa, mutta ei samalla edistä Itä-Ukrainan tilanteen parantamista, Niinistö puhui.

Steinmeier sanoi olevansa huolissaan demokratian tilasta.

– Vastakkainasettelu on lisääntynyt ja julkinen keskustelu on kovaa ja kärjistynyttä, liittopresidentti harmitteli.

– Halu väärinymmärtää tuntuu välillä olevan suurempi kuin halu ymmärtää, Niinistö sanoi.

Oulu kiinnostaa

Liittopresidentti Steinmeier tapaa maanantaina myös eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok.) ja vierailee jäänmurtaja Polariksella.

Tiistaina hän tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Kesärannassa. Lisäksi hän laskee seppeleen Hietaniemen hautausmaalle sekä vierailee yrityskylä Me & MyCityssä Espoossa ja Suomenlinnassa.

Keskiviikkona Saksan presidenttipari matkustaa Ouluun, jossa he vierailevat muun muassa Oulun yliopistossa. Steinmeierin vierailu Suomessa päättyy keskiviikkona.

– Oulu on mielenkiintoinen kaupunki. Se on kääntänyt taloudellisen kriisin voitoksi, Oulun vierailua odottava Steinmeier puhui.

Edellinen presidenttitason vierailu Saksasta Suomeen oli vuonna 2013, jolloin presidentti Niinistö isännöi liittopresidentti Joachim Gauckin virallista vierailua.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti