Uutiset

Saksan presidentin tavannut Niinistö toivoo "maksimaalista" aseapua Ukrainalle lännestä

Sodalle ei näy Niinistön mukaan loppua, mutta "kyllä varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin". Steinmeier lupasi Saksan seisovan Suomen rinnalla.
Niinistö totesi Steinmeierille, että Suomessa on koettu erittäin myönteisenä ja tärkeänä Saksan turvallisuuspolitiikassa tapahtuneet suuret käänteet. Ne voivat Niinistön mukaan aikanaan johtaa uuteen eurooppalaiseen turvallisuusajatteluun. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Ukrainalle annettavassa raskaammassa aseavussa on dilemma. Yhtäältä on valtava tarve auttaa Ukrainaa ja saada Venäjä lopettamaan ihmisten tappaminen, toisaalta pitää pitää mielessä sodan leviämisen vaara esimerkiksi Nato-maiden puuttuessa tilanteeseen.

Niinistön mukaan tätä tasapainoa varmasti harkitaan huolella.

–  Minusta olisi hyvä, että harkinnassa päädytään maksimaaliseen Ukrainan tukemiseen, Niinistö totesi.

Niinistö kommentoi asiaa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa Helsingissä.

Niinistön mukaan presidentit olivat keskustelleet mahdollisuuksista rauhaan tai edes tulitaukoon Ukrainassa.

–  Tilanne ei näytä valoisalta, on mitä ilmeisintä että sodankäynti edelleen jatkuu ja on vaikea nähdä sen päätepistettä, Niinistö arvioi.

Saksan turvallisuuspolitiikan käänne myönteistä

Niinistö totesi Steinmeierille, että Suomessa on koettu erittäin myönteisenä ja tärkeänä Saksan turvallisuuspolitiikassa tapahtuneet suuret käänteet. Ne voivat Niinistön mukaan aikanaan johtaa uuteen eurooppalaiseen turvallisuusajatteluun.

Steinmeier ja Niinistö olivat keskustelleet myös vilkkaana käyvästä Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Steinmeier sanoi ymmärtävänsä, että rajanaapurin käymä hyökkäyssota huolestuttaa Suomessa.

–  Viestini on hyvin selvä, me seisomme vakaasti Suomen rinnalla, Steinmeier sanoi.

Presidenteiltä kysyttiin myös, aikovatko nämä vieraille Kiovassa kuten EU-komission Ursula von der Leyen perjantaina teki. Sekä Steinmeier että Niinistö totesivat olleensa kaupungissa aiemmin jo monesti.

–  Olen käynyt useita puhelinkeskusteluja presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa. Kyllä varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin, Niinistö sanoi.

Steinmeierin ja Niinistön lehdistötilaisuus loppui lyhyeen, kun presidentit kiirehtivät Presidentinlinnasta eduskuntaan kuuntelemaan Zelenskyin puhetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic