Uutiset

Salaisia keinoja voidaan käyttää jo ennen rikosepäilyä

Uusi siviilitiedustelun lainsäädäntöpaketti antaa turvallisuusviranomaisille valtuudet kuunnella puheluita salaa jo ennen varsinaista rikosepäilyä, jos epäillään vakavaa uhkaa kansalliselle turvallisuudelle. Vakavien uhkien listalla ensimmäisenä mainitaan terrorismi. Uutena tiedonhankintakeinona työkalupakkiin lisätään tietoliikennetiedustelu eli verkkoviestinnän tarkkailu.

Myös presidentti Sauli Niinistö kehotti viikonloppuna kiirehtimään lain saattamiseksi voimaan.

Nykyisin Suomen turvallisuusviranomaiset voivat käyttää salaisia tiedonhankintakeinoja vain, jos epäillään yksittäistä henkilöä yksittäisestä konkreettisesta rikoksesta Suomessa.

-Tavoitteena on, että kansallisen turvallisuuden uhista saadaan tietoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin tilanne kehittyy konkreettiseksi rikokseksi, sanoo lainsäädäntöjohtaja Katriina Laitinen Sisäministeriöstä.

Syksyllä eduskuntakäsittelyyn odotettava lakipaketti sisältää nämä konkreettiset muutokset:

1) Viranomaiset voivat käyttää salaisia tiedonhankintakeinoja jo ennen rikosepäilyä, jos tilanne uhkaa vakavasti kansallista turvallisuutta. Salaisia tiedonhankintakeinoja ovat muun muassa puheluiden kuuntelu ja matkapuhelinten sijaintitietojen tarkkailu sekä peitetoimet ja valeostot.

2) Salaisia tiedonhankintakeinoja voidaan käyttää myös silloin, kun epäiltyä, eli taustahenkilöä tai tahoa, ei ole vielä tiedossa.

3) Tietoliikennetiedustelua saa tehdä Suomen rajat ylittävistä tietoliikennekaapeleista eli ulkomailta. Tietoliikennevirrasta etsittäisiin automatisoidusti tietoa tietyillä hakutekijöillä. Viranomaiset voisivat myös tutkia seulottua tietoa tarkemmin, eli tarvittaessa lukea yksittäisiä sähköposteja. Tähän asti ulkomaita koskeva tiedonhankinta on perustunut julkisiin lähteisiin ja ulkomaisten yhteistyötahojen apuun. Jos Suomen sisäistä viestintää jää haaviin, se pitää heti hävittää.

4) Tietoliikennetiedustelua voivat tehdä suojelupoliisi ja Puolustusvoimat. Tiedusteluun pitää hakea lupa käräjäoikeudelta ja perustella, miksi tietoa tarvitaan.

5) Viranomaiset voivat pysäyttää kirjeen tai muun lähetyksen postiin ja jäljentää sen esimerkiksi valokuvaamalla.

6) Tietosuojavaltuutetun toimistoon perustetaan tiedusteluvaltuutetun virka. Valtuutettu valvoo viranomaisten toimintaa.

Poliisilakia muutetaan siten, että tiedonhankintakeinojen perusteeksi tulee uutena kansallinen turvallisuus. Lisäksi on tulossa kokonaan uusi laki tietoliikennetiedustelusta.

Lakien hyväksyminen kokonaisuudessaan vaatii perustuslain muutoksen, koska niissä puututaan luottamuksellisen viestinnän suojaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic