Uutiset

Salaisten asiakirjojen vuoto huolestuttaa Arkadianmäellä eniten: "selvästi poliisitutkinnan aihe"

Turvaluokitellun tiedon vuoto on Lännen Median haastattelemien kansanedustajien suurin huolenaihe.

Lännen Media kysyi tiistaina eduskunnassa vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta, entiseltä ympäristöministeriltä Ville Niinistöltä (vihr.), entiseltä sisäministeriltä Päivi Räsäseltä (kd.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Ilkka Kanervalta (kok.) kantaa viime päivät velloneeseen keskusteluun, joka lähti Helsingin Sanomien lauantaisesta jutusta.

Viestikoekeskusta käsittelevässä jutussa käytettiin vahvasti turvaluokiteltua, salassa pidettävää aineistoa lähteenä, ja nyt sekä taustalla olevasta vuodosta että Helsingin Sanomien toimituksesta on tehty rikostutkinta. Rikosnimikkeenä on turvallisuussalaisuuden paljastaminen, koska jutussa julkaistiin osia salaisista asiakirjoista.

Li Anderssonin mielestä vuodon vakavuudesta kertoo jo se, miten voimakkaasti tasavallan presidentti ja virkamiehet ovat reagoineet siihen.

-Tietyssä mielessä on kyse myös suomalaisen tiedustelun uskottavuudesta ja luotettavuudesta sekä tiedustelukumppaneiden osalta että kansalaisten kannalta, sanoo Li Andersson.

Kansalaisten osalta Andersson viittaa siihen, että viranomaisella on entistä enemmän hallussaan tietoa tavallisista kansalaisista.

Vuoto huolestuttaa myös Ville Niinistöä – varsinkin, kun vuodossa on julkistettu kaikkein salaisimmiksi luokiteltuja asiakirjoja.

-Tällainen vuoto on selvästikin poliisitutkinnan aihe ja hyvin todennäköisesti myös rikos.

Hän kuitenkin ymmärtää Helsingin Sanomien perustetta tuoda tiedustelulakia koskevaa päätöksentekoa käsittelyyn.

Päivi Räsänen on itse käsitellyt salassa pidettäviä asiakirjoja muun muassa ministeriaikanaan. Hänen mielestään on hyvä, että vuodon alkuperä tutkitaan.

Hän ei usko, että yksi lehtijuttu vaarantaa Suomen mainetta tiedusteluyhteistyössä. Paljon riippuu siitä, miten vuotoon suhtaudutaan.

-Esimerkiksi se, että tästä käynnistetään esitutkinta, viestii, että asiaan suhtaudutaan vakavasti, sanoo Räsänen.

Tiedustelusta entistä avoimemmin?

Kansanedustajien kannat vaihtelevat siinä, pitäisikö Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta tai tiedustelusta viestiä nykyistä avoimemmin.

Suomessa suurin osa Viestikoekeskusta kertovista asiakirjat ovat salassa pidettäviä, mutta esimerkiksi Ruotsissa vastaavat tiedot ovat julkisia. Ville Niinistön mukaan salaperäisyyden verhoa voisi ainakin yleisluontoisen vuosiraportoinnin osalta raottaa.

Kanervan mielestä mallia ei pidä kuitenkaan liikaa ottaa muista maista.

-Meidän täytyy mitoittaa tällaisen laitoksen julkisuusaste sen kannalta, mikä on Suomen edun mukaista, ei sen, mikä on käytäntö Ruotsissa, sanoo Kanerva.

Kanervan mielestä julkisuuden määrää voi osin arvioida nyt, kun tiedustelulakia säädetään. Samoin pohtivat myös Räsänen ja Niinistö.

Räsänen uskoo, että viime päivien keskustelu myös johtaa siihen, että keskuksen julkisuutta arvioidaan uudelleen.

Eduskunnan puolustusvaliokunta on myös keväällä aikeissa tutustua paljon puhuttuun Puolustusvoimien Viestikoekeskukseen. Kanerva kertoo, että hän on ehdottanut vierailua jo ennen Helsingin Sanomien lauantaina julkaisemaa artikkelia.

Asiasanat

Fingerpori

comic