Uutiset

Sammutustyöt jatkuvat Uudessakaupungissa yön yli, sillä talo paloi illalla yhä rajusti – Kriisiapu palopaikalla alkoi heti

Kaksi ihmishenkeä vaatinut massiivinen puutalon tulipalo Uudenkaupungin keskustassa ajoi yhteensä 12 ihmistä kotoaan. Kaupunki järjesti asukkaille hätämajoitusta hotellista ja vanhuspalveluiden tiloista. Hiljaiset ja musertuneen oloiset ihmiset seurasivat pelastuslaitoksen taistelua kotinsa vallannutta tulta vastaan.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kari Alanko kertoi, että palo osoittautui päivän mittaan erittäin vaikeasti sammutettavaksi. Kuva on otettu kello 18 ja 19 välillä. Kuva: Jari Laurikko

Tiistaina iltapäivällä syttynyt tulipalo Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevassa puutalossa vaati kaksi ihmishenkeä. Lisäksi yksi ihminen loukkaantui vakavasti ja toinen lievemmin.

Palavasta talosta ja sen vieressä sijaitsevasta puutalosta evakuoitiin iltaan mennessä yhteensä 12 ihmistä. Talo sijaitsee osoitteessa Ylinenkatu 1. Se on osa kolmen puutalon pihapiiriä, jossa talot sijaitsevat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Palon syttymissyy ei ollut illalla tiedossa.

Uudenkaupungin sosiaalityön johtaja Marika Lehtinen oli palopaikalla heti iltapäivällä. Hän kertoi, että asukkaille alettiin heti tilanteen vakavuuden selvittyä järjestää majoituspaikkoja. Illan myötä ilmeni, että myös naapuritalon asukkaat on evakuoitava.

– Osalle järjestyi huone hotelli Aquariuksesta, osa pääsi majoitukseen vanhuspalveluiden kautta. Jotkut ovat jo hakeutuneet sukulaisten tai ystävien luokse, Lehtinen kertoi alkuillasta.

Sosiaalityön johtaja päivysti viereisellä huoltoasemalla talosta pakenemaan joutuneiden asukkaiden keskellä. Alkuillasta heitä oli paikalla vielä kourallinen. Hiljaiset ja musertuneen oloiset ihmiset seurasivat kadun toisella puolella sijaitsevan huoltoaseman ikkunoista pelastuslaitoksen taistelua kotinsa vallannutta tulta vastaan.

Kaupunki järjesti asukkaille akuuttia kriisiapua jo palopaikalle. Marika Lehtinen lupasi tukitoimien jatkuvan heti aamusta.

– Totta kai ihmiset ovat järkyttyneitä, kun kyse on omasta kodista. Järjestämme heti aamusta kriisiryhmän, johon on kutsuttu asukkaat ja heidän omaisensa.

Paloa oli sammuttamassa noin 50 pelastuslaitoksen työntekijää

Neljän asuinhuoneiston paloa oli sammuttamassa yhteensä viitisenkymmentä pelastuslaitoksen työntekijää.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kari Alanko kertoi, että palo osoittautui päivän mittaan erittäin vaikeasti sammutettavaksi. Hän arvioi sammutustöiden jatkuvan koko yön.

– Talo palaa edelleen rutkasti. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alkaa purkaa kattoa paikalle tuodulla purkukouralla. Katon rakenne on niin monimutkainen, ettei sen sammuttaminen ole aivan yksinkertaista, Alanko kertoi Turun Sanomille iltakahdeksalta.

Sammutusvettä saatiin pumppaamalla viereisestä Ruokolanjärvestä. Palon vuoksi Uudessakaupungissa annettiin yleinen vaaratiedote, sillä ilmassa arvioitiin olevan terveydelle vaarallista savua. Ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto.

Palo keräsi runsaasti kaupunkilaisia seuraamaan tilanteen kehittymistä

Palo näkyi laajalti kaupungin keskustassa, sillä poliisi eristi suurehkon alueen palavan talon ympäriltä.

– Suljimme Vakka-Suomenkadun Ketunkallion risteyksestä aina Alisellekadulle sekä viereiset poikkikadut. Vakka-Suomenkatu suljettiin, jotta vesiletkut saatiin vedettyä palopaikalle, kertoo ylikonstaapeli Raimo Löfstedt Uudenkaupungin poliisiasemalta.

Palo keräsi myös runsaasti kaupunkilaisia seuraamaan tilanteen kehittymistä. Yksi paikalle saapuneista oli lähellä asuva Reijo Takala, joka kuuli paloautojen hälytysäänet kotiinsa.

Takala seurasi paloa surumielisenä huoltoaseman pihalta.

– Onhan tämä kummallista, kun lyhyen ajan sisällä tässä lähistöllä on palanut muistaakseni viisi taloa, hän pohtii.

Huoltoasema kahvitti niin pelastustyöntekijät kuin talon asukkaatkin

Palavaa puutaloa vastapäätä sijaitsevalla Teboil-huoltoasemalla oltiin hereillä heti palon sytyttyä, sillä paloa pakenevia asukkaita pyydettiin saman tien tulemaan lämpimään suojaan huoltoasemalle.

Sosiaalityön johtaja Marika Lehtinen kiittelee huoltoaseman työntekijöitä ja yrittäjä Mika Markelaa siitä, että he ottivat ihmiset suojiinsa.

– Täällä on toimittu erittäin mallikkaasti. Huoltoasema on kahvittanut niin pelastustyöntekijät kuin talon asukkaatkin, Lehtinen kertoo.

Osa asukkaista oli vielä alkuillasta huoltoasemalla seuraamassa palon etenemistä. Asema jatkoi palopaikan kriisikeskuksena vielä normaalin sulkemisaikansa jälkeen. Päivystävä päällikkö Kari Alanko kiitteli yrittäjää hätäavusta.

– Se on aivan erinomainen asia, että huoltoasema piti ovet edelleen avoinna. Sinne on päässyt pelastuslaitoksen väki lämmittelemään ja kahville, hän sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic