Uutiset

Samoan tuhkarokkoepidemia kääntynee laskuun tämän viikon aikana – Kuolonuhreja jo 33

Samoan saarivaltiossa Tyynellämerellä riehuneen tuhkarokkoepidemian kuolonuhrien määrä on noussut parin viime päivän aikana 33:een. Kuva: EPA

Samoan saarivaltiossa Tyynellämerellä riehuneen tuhkarokkoepidemian kuolonuhrien määrä on noussut parin viime päivän aikana 33:een.
Uudessa-Seelannissa sijaitsevan Aucklandin yliopiston rokotetutkijan Helen Petousis-Harrisin mukaan 200  000 ihmisen Samoalla on lopulta rajallinen määrä ihmisiä, joihin tauti voisi tarttua.

–  Ilman väliintuloa tauti saavuttaa luonnollisella tahdilla päätepisteensä ja palaa lopulta loppuun, Petousis-Harris kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän uskoo epidemian saavuttavan huippunsa tämän viikon lopulla. Tuhkarokkotartunnat kääntynevät laskuun mittavan rokotusohjelman ansiosta. Hallinto muutti rokotusohjelman pakolliseksi aiemmin tässä kuussa.

Tutkijan mukaan julkisille kokoontumisille asetetuista rajoituksista on myös apua epidemian vastaisessa taistelussa. Samoan koulut ja päiväkodit ovat olleet suljettuna ja lapsia on muun muassa kielletty osallistumasta julkisiin kokoontumisiin.

Samoalla on havaittu jo lähes 2 700 tuhkarokkotapausta. Kuolleista 29 on ollut alle viisivuotiaita lapsia.

Lapset ovat kaikkein herkimpiä tuhkarokolle, joka yleensä aiheuttaa lähinnä ihottumaa ja kuumetta. Tauti voi kuitenkin johtaa aivovaurioihin ja kuolemaan.

Hidas reagointi pahentanut epidemiaa

Viranomaiset julistivat Samoalle hätätilan toissaviikolla. Maan terveysministeriö kertoi tuhkarokon puhkeamisesta lokakuun puolivälissä.

Petousis-Harrisin mukaan hidas reagointi epidemiaan on pahentanut sitä. Ensimmäisestä tuhkarokkotapauksesta kesti yli neljä viikkoa siihen, kun hätätila lopulta julistettiin.

Myös Tongalla ja Fidzillä on ollut tuhkarokkoa. Tauti on kuitenkin iskenyt pahiten Samoaan maan alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi. Sen on arvioitu olevan 28–40 prosentin luokkaa.

Maan rokotusohjelma keskeytettiin väliaikaisesti viime vuonna, kun kaksi vauvaa kuoli pian sen jälkeen, kun heille oli annettu tuhkarokkorokotus.

Selvitykset osoittivat, että hoitajat olivat antaneet lapsille vahingossa väärää lääkettä. Tapaukset kuitenkin johtivat saarella epäuskoisuuteen, joka vaikeutti rokotuspyrkimyksiä.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic