Uutiset

Sampo Terho: "Jos olisin halunnut riidellä perussuomalaisten kanssa, olisin jäänyt perussuomalaisiin"

Alussa Sinisellä tulevaisuudella ei ollut mitään. Ainakin, jos eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa (sin.) on uskominen.

-Mitään ei ollut valmiina. Ei nimeä, logoa, visuaalista ilmettä esitteisiin tai edes sisältöä niihin, koska ohjelmia ei ollut, Terho sanoo.

Terho kiistää edelleen Lännen Medialle, että hänellä olisi ollut etukäteistietoa perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamiseen johtaneesta suunnitelmasta.

LM kirjoitti etukäteissuunnitelmasta (3.6.) runsas viikko ennen puolueen kohtalokasta, Jyväskylässä pidettyä puoluekokousta.

-Muistan, kun luin tuon jutun, olin jossain tien päällä. Ideasta en ollut kuullutkaan, ennen kuin näin sen siinä.

Muut spekulaatiot hän haluaa jättää muistelmiinsa.

Eripuraa puolueen ja varsinkin eduskuntaryhmän sisällä oli Terhon mukaan kuitenkin ollut pitkin kevättä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta myöhemmin ministeriksi noussut Terho kertoo joutuneensa sovittelemaan sisäisiä riitoja. Niistä merkittävin johtui yhdeksän edustajan ulostulosta, jossa haluttiin sitoa hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma sote-uudistuksen toteutumiseen.

-Siitä seurasi pitkä riita, jota sai sovitella useita viikkoja.

Muista puolueen – Terhon sanoin ”edellisen viiteryhmän” – sisäisistä asioista hän ei puhu. Mitta tuli hänellä täyteen vasta puoluekokouksen jälkeen, kun nykyinen puheenjohtajisto valittiin. Hän kertoo kokeneensa, että poliittinen koti oli mennyt.

Siniset ovat saaneet kritiikkiä oman edun tavoittelusta. Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi LM:lle (18.9.), että ”kun johtohahmot pikkuhiljaa poistuvat vihreämmille laitumille, niin eihän näille jää kuin luu käteen näille hyödyllisille hölmöille”.

Terhon mielestä kritiikki on ristiriitaista, koska uudelleenvalinta politiikassa olisi ollut hänestä helpompaa jatkamalla perussuomalaisissa.

-Samaan aikaan syytetään siitä, että olemme halunneet pelastaa uramme ja toisaalta pilkataan, että tuhosimme uramme. Eihän syyttelyssä ole mitään järkeä.

-Mitä etua siitä meille on, että riskeeraamme uramme? Voimme olla hyödyllisiä hölmöjä, mutta parempi niin kuin olla hyödyttömiä hölmöjä, hän jatkaa.

-Mutta jos olisin halunnut riidellä perussuomalaisten kanssa, olisin jäänyt perussuomalaisiin.

Panokset on Terhon mukaan nyt pantu Sinisen tulevaisuuden varaan, ja puolue alkaa nousta yhdistyksen ympärille hiljalleen. Periaateohjelma on muutaman viikon vanha, ja kampanjatelttakin ostettiin kesällä kansanedustajien keskuudesta kerätyn, niin sanotun puolueveron turvin.

Rahan lisäksi haussa ovat olleet puolueen perustamiseen edellytettävät kannattajakortit. Kortit on pitänyt kerätä perinteisellä nimi paperiin -tyylillä eri tapahtumista. Tällä hetkellä kortteja on hallussa yli 4 000.

Yhdistys arvioi saavansa puolueen rekisteröityä lähikuukausina, joskin kannattajakorttien keruu on kestänyt odotettua pidempään. Terho on myös itse käytettävissä uuden puolueen puheenjohtajaksi, kunhan siniset pääsee ensimmäiseen puoluekokoukseensa asti.

Loppukesän kannattajakyselyiden perusteella uutuutta kannattaa alle pari prosenttia suomalaisista, mutta Terho uskoo kannattajakuntaa löytyvän nukkuvien äänestäjien joukosta.

-Potentiaali on varmasti olemassa, jos vain osaamme tehdä itsemme tykö.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic