Lounais-Häme Uutiset

Televisiossa tänään: Sana ei etänä tule lihaksi – elävään teatteriin on ikävä

Kriitikko Pekka Eronen arvioi kolumnissaan Kansallisteatterin Richard III:ta, joka nähdään elokuvana illalla Yle Teemalla.
Ian McKellen loistaa hurjassa roolissa vallanhimoisena Gloucesterin herttuana, joka raivaa verisesti kaikki vastustajat tieltään matkalla valtaistuimelle. Kuva: Nordisk Film & TV
Ian McKellen loistaa hurjassa roolissa vallanhimoisena Gloucesterin herttuana, joka raivaa verisesti kaikki vastustajat tieltään matkalla valtaistuimelle. Kuva: Nordisk Film & TV

Kansallisteatteri kevättalvella 2017. Odotuksen kihinä hiipui uhkaavasti heti aulassa. Ilmoituksessa luki, että Rikhard III:n nimiroolin esittäjä Kristo Salminen oli sairastunut.

Vaativiin saappaisiin joutuisi pikahälytyksellä astumaan ohjaaja Jussi Nikkilä. Taatusti hän tuntisi tekstin läpikotaisin, mutta se ei ole sama kuin roolin sisäistäminen. Tuliko meille turha reissu Helsinkiin?

Esityksen ensimmäisillä minuuteilla kaikki epäilykset haihtuivat. Salminen olisi arvatenkin loistanut roolissa, mutta niin teki Nikkiläkin. Pussikaljaelokuvan luuserina tuttu näyttelijä kävi läpi vallantavoittelijan uhon ja tuhon niin, että Shakespearen sana muuttui lihaksi. Hänen ohjauksensa ja koko työryhmän panos olivat taitava sekoitus ikivanhaa ja tuoretta – 1500-luvun kynttilänvaloa ja 2010-luvun roolileikkiä.

Se oli teatterin taikaa. Jopa tämmöinen filmihullu joutuu välillä myöntämään, että teatterin hetkessä elävä läsnäolo saattaa pöllyttää tukkaa ja sen alla sijaitsevia elimiä totaalisesti. Joku etälive on sen rinnalla kuin korvaisi kahvinpavut ruskealla vesivärinapilla.

Emmi Parviaisen vahvat roolit saman talon Tšehov-tulkinnoissa tulivat puolestaan mieleen Seurapelin ennakossa. Elokuva oli viime vuoden paras kotimainen, eikä vähiten tšehovilaisen virityksen vuoksi.

Voimavirta kulki toiseen suuntaan, kun Hymyilevän miehen (2016) Jarkko Lahti tuli vastaan Lahden kaupunginteatterin Täällä pohjantähden alla -versiossa. Muisto rakastuneesta nyrkkeilijästä Olli Mäestä riipaisi jälkikaikuna, kun näyttämöllä sama kasvo tulkitsi sisällissodan vihaa.

Koronavuoteen mahtuu raskaita menetyksiä, taloudellisia takaiskuja ja nakertavaa epävarmuutta. Niiden rinnalla ikävä elävään teatteriin on pikku juttu, mutta on silläkin merkitystä. Kulttuurilla on.

Richard III Yle Teemalla klo 21.21

Uusimmat

Fingerpori

comic