Uutiset

Sara Holappa seurasi, kuinka koulukaverit purivat kynsinauhansa verille stressin takia, ja päätti tehdä asialle jotain

Demarinuori teki puoluekokouksessa aloitteen, ja nyt sdp:n toimenpideohjelma lasten ja nuorten mielenterveyden parantamiseksi on valmis.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja toimenpideohjelman työryhmän puheenjohtajana toiminut Sara Holappa esittelivät ohjelmaa tiistaina.

Sdp julkaisi tiistaina 16-kohtaisen toimenpideohjelman lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisemiseksi ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ohjelmassa ehdotetaan muun muassa valtakunnallisen kouluterveyskyselyn kattavuuden laajentamista, väestön mielenterveystaitojen kehittämistä ja oppilas- ja opiskelijahuollon riittävän resurssien turvaamista.

Toimenpideohjelma sai alkunsa Oulusta viime keväänä Helsinkiin muuttaneen demarinuori Sara Holapan aloitteesta.

– Lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen on paitsi inhimillisesti välttämätöntä myös taloudellisesti viisasta. Mielenterveyden häiriöt ovat suurin tekijä nuorten työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Noin joka neljäs nuori kärsii jostain mielenterveysongelmasta. Kaikista mielenterveyden häiriöistä 75 prosenttia alkaa ennen 25 ikävuotta.

Nuorten ongelmat ovat 19-vuotiaalle Holapalle tuttuja lukiovuosien ajalta.

– Kävin korkean keskiarvon lukiota ja näin, miten paineet vaikuttivat ystäväpiirissäni. Moni stressaantui, kun arviointiviikot lähestyivät.

Osa söi kynsinauhansa verille, osa oksenteli jännityksestä. Holappa sanoo, että nuoret yksinkertaisesti paloivat loppuun.

Resurssit eivät riitä nuorten auttamiseen

– Kouluterveydenhuollosta oli jonkun verran apua saatavilla, mutta koulussamme oli 600 opiskelijaa. Eivät resurssit riittäneet.

Hän lisää, etteivät nuoret välttämättä itse edes halunneet puhua asiasta.

– Nuoret halusivat olla reippaita, vaikka moni oli keväällä niin väsynyt, ettei jaksanut enää edes miettiä pääsykokeisiin lukemista.

Holappa kirjoitti ensin aiheesta blogiinsa, ja viime vuoden puoluekokouksessa hän ehdotti toimenpideohjelman tekemistä.

Holappa kertoo, että hänen pelastuksensa oli politiikka; elämässä oli muutakin kuin koulu. Holappa liittyi demarinuoriin jo 15-vuotiaana.

Hän kiittelee myös omia vanhempiaan siitä, että he eivät asettaneet hänelle paineita.

Holappa on tyytyväinen uunituoreeseen toimenpideohjelmaan.

– Vaikka se on nyt saatu maaliin, niin nyt työ vasta alkaa, kun asioita lähetään ajamaan eteenpäin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti