Uutiset

Sarjakuristaja Michael Penttilälle elinkautinen vankeustuomio murhasta

Vuonna 2018 Helsingissä tapahtunut henkirikos on jo neljäs kerta, kun Penttilä on kuristanut uhrinsa hengiltä. Nyt hän sai ensimmäisen kerran tuomion murhasta.
Michael Penttilän murhasyytettä käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa kesäkuussa 2019. Asian käsittely jatkui hovissa tammikuussa. Kuva: Joel Maisalmi
Michael Penttilän murhasyytettä käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa kesäkuussa 2019. Asian käsittely jatkui hovissa tammikuussa. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin hovioikeus on tuominnut sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden aiempi tuomio vuodelta 2018 pysyy siis voimassa.

Hovioikeuden tuomion mukaan Penttilä oli syyntakeinen kuristaessaan 52-vuotiaan naisen kuoliaaksi tämän kotona Helsingin Vaasankadulla vuoden 2018 keväällä. Hän siis ymmärsi tekonsa seurauksen.

Hovioikeus antoi jo heinäkuussa 2019 asiassa välituomion, jonka mukaan Penttilä oli menetellyt rangaistavaksi säädetyllä tavalla eli tappanut uhrinsa kuristamalla. Samalla hovioikeus määräsi Penttilän mielentilatukseen.

Myös Helsingin käräjäoikeus piti tekoa murhana. Käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2018 Penttilän murhasta elinkautiseen vankeuteen, mutta Penttilä valitti päätöksestä hovioikeuteen. Hän myönsi hengenriiston mutta kiisti murhan. Hovioikeuden pääkäsittely pidettiin viime kesänä.

Hovioikeuden mielestä vakaa harkinta jäi näyttämättä

Hovioikeus katsoo tiistaina julkisuuteen annetussa tuomiossaan, että Penttilä murhasi naisen kuristamalla käsin, vyöllä ja sukkahousuilla tämän asunnossa.

Hovioikeuden mukaan Penttilä on tehnyt tapon erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Lisäksi hovioikeus pitää rikosta kokonaisuutena arvioiden törkeänä.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että teko oli tehty vakaasti harkiten, koska Penttilän mukana olleet tarvikkeet sekä hänen toimensa ennen ja jälkeen teon tekemistä osoittivat suunnitelmallisuutta.

Hovioikeus on kuitenkin katsonut, että vakaa harkinta jäi näyttämättä. Hovioikeuden tiedotteen mukaan tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut hovioikeuden johtopäätökseen, koska Penttilän teko on muilla edellä kerrotuilla perusteilla täyttänyt murhan tunnusmerkistön.

Penttilä on aiemmin tuomittu vankeusrangaistuksiin kolmesta henkirikoksesta, joissa uhri on kuristettu hengiltä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän sai tuomion murhasta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Jo ennen tuomion virallista julkistamista tiistaina iltapäivällä Penttilän asianajaja Kari Eriksson kertoi medialle hovioikeuden päätöksestä. Ensimmäisenä siitä uutisoi Helsingin Sanomat.

Syyttäjä vastusti mielentilatutkimusta

Hovioikeus halusi selvittää mielentilatutkimuksella, miten Penttilän persoonallisuudessa havaitut piirteet vaikuttavat hänen kykyynsä ymmärtää rikostensa vakavuutta.

Jo käräjäoikeudessa puolustus vaati, että Penttilä määrätään mielentilatutkimukseen. Oikeus ei tuolloin kuitenkaan katsonut tutkimusta tarpeelliseksi, koska Penttilän mielentilaa on aiempina vuosina tutkittu usein eri rikosten käsittelyn yhteydessä.

Hovioikeudessa Penttilän puolustus uusi pyynnön. Syyttäjät ja uhrin edustajat vastustivat tutkimusta. Mielentilatutkimus valmistui joulukuun alussa, jolloin sen tulokset olivat vielä salassa pidettävää tietoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic