Uutiset

Sarjakuristajan saama tuomio voi alentaa mahdollista tulevaa surmatuomiota – hovioikeus tuomitsi 2,5 vuodeksi vankeuteen

Sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän tiistainen tuomio teinitytön surman suunnittelusta voi toimia hänen edukseen, jos hän myöhemmin saa tuomion epäillystä henkirikoksesta. Tämä johtuu siitä, että lievempien vankeustuomioiden kestoa kohtuullistetaan eli lyhennetään.

Tiistaina annetun 2,5 vuoden vankeustuomion lisäksi Penttilää epäillään parhaillaan naisen murhasta. Penttilä on Helsingin poliisin kuulustelussa tunnustanut henkirikoksen. Syytteitä ei ole vielä nostettu.

Jos hänet mahdollisessa tulevassa oikeudenkäynnissä tuomitaan elinkautista vankeusrangaistusta lievemmin, tuleva tuomio alenee jonkin verran tiistaisen tuomion takia.

Murhasta saa aina elinkautisen, esimerkiksi taposta taas vuosissa mitattavan vankeusrangaistuksen.

Näistä syistä tuomio alenisi, jos ei tule murhatuomiota

Jos tuomiossa on useita eri rikoksia, ankarin teko otetaan pohjarangaistukseksi. Penttilän tapauksessa se voisi olla esimerkiksi tappo.

Koska hänellä kuitenkin olisi pohjalla 2,5 vuoden vankeusrangaistus, se otettaisiin huomioon tulevan surmatuomion rangaistusta mitattaessa. Kun yhtä aikaa tuomitaan useammasta rikoksesta, yksittäisen rikoksen rangaistus on lievempi kuin jos niistä tuomitaan erilliset rangaistuksen.

-Kyseessä on yhtenäisrangaistusjärjestelmä, kertoo mediatuomari Petra Spring Helsingin käräjäoikeudesta Lännen Medialle.

Niinpä tässä tapauksessa esimerkiksi taposta saatava rangaistus lyhenisi tiistaina annetun tuomion vuoksi verrattuna siihen, jos hänet tuomittaisiin pelkästään taposta. Rangaistusten yhteismitta kuitenkin ylittäisi pelkän taposta saatavan tuomion, mutta niitä ei laskettaisi suoraan yhteen.

-Uusi rangaistus mitataan niin kuin teot olisi käsitelty samaan aikaan. Laissa lukee, että tuomiota kohtuullistetaan. Määrästä päättää tuomari, Spring sanoo.

Ei ole takuuvarmaa, että tuomio on murha

Vaikka Michael Penttilä on syyllistynyt useisiin henkirikoksiin myös pian vankilasta vapauduttuaan, häntä ei ole koskaan tuomittu murhasta.

Ei ole myöskään takuita, että mahdollinen tuleva tuomio on murha ja rangaistus elinkautinen, vaikka poliisi epäilee Penttilää murhasta.

-Oikeudessa aina arvioidaan sitä tekoa, mikä on kyseessä. Muita aiempia tekoja ei voida arvioida samalla, eivätkä ne vaikuta syyksilukemiseen, kertoo Spring.

Penttilän tapauksessa hänen aiempi syyllistyminen rikoksiin koventaa kokonaisrangaistusta, kun tiistainen tuomio taas voi sitä alentaa.

Vaarallisuusarvio voi vaikuttaa siihen, että Penttilä joutuu joka tapauksessa istumaan mahdollisen tuomionsa loppuun asti, mikä se sitten onkaan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi tiistaina

Michael Penttilä tuomittiin tiistaina 2 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankilaan törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta Helsingin hovioikeudessa. Hän aikoi surmata naapurissa asuneen teinitytön kuristamalla vuonna 2017.

Hovioikeus totesi tuomiossaan, että Penttilällä on seksuaalinen perversio asfyksofilia, johon kuuluu voimakasta kuristamista ja hapensaannin kontrollointia. Suunnitelma uhkasi tytön henkeä. Lisäksi Penttilä joutuu korvaamaan uhrille 4 000 euroa.

Penttilä surmasi oman äitinsä

Michael Penttilä on saanut tähän mennessä tuomiot kolmen naisen surmasta. Hän on tehnyt kaikki teot kuristamalla.

Penttilä kuristi äitinsä ja 12-vuotiaan tytön 1980-luvulla. 1990-luvulla hän surmasi keski-ikäisen naisen pian vankilasta vapautumisen jälkeen.

Vuonna 2009 Penttilä oli jälleen vapaalla. Tällä kertaa hän yritti kuristaa kolmea naista, mutta kukaan heistä ei kuollut. Törkeät pahoinpitelyt veivät vuosiksi vankilaan.

Viimeisin vankeustuomio päättyi 2016. Penttilää epäillään jälleen naisen surmasta. Hän on tällä hetkellä vankeudessa. Syytteiden nostamisen takaraja on 3. heinäkuuta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic