Uutiset

Sateenkaaripareja vihkinyt pappi odottaa tuomiokapitulin ratkaisua myös Facebook-kirjoituksistaan

Samaa sukupuolta olevia pareja vihkineen papin Kai Sadinmaan jättämä oikaisuvaatimus odottaa yhä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin käsittelyä. Tällä hetkellä Sadinmaasta on tuomiokapitulissa vireillä myös toinen asia.

Loppuvuonna tuomiokapituli pyysi lisäksi Sadinmaalta vastinetta hänen kirjoituksistaan sosiaalisessa mediassa. Sadinmaa kirjoitti viime vuonna Facebookissa kommentteja, joissa hän on kehottanut eroamaan kirkosta tai pysymään siitä kaukana.

Osa kirjoituksista on Sadinmaan mukaan hänen julkiselta Facebook-seinältään ja osa suljetusta Pastorit-Facebook-ryhmästä, johon kuuluu noin kaksituhatta jäsentä.

Tuomiokapituli on halunnut Sadinmaalta selvitystä arvioidakseen, onko kommentointi ollut sellaista, joka ei ole soveliasta evankelis-luterilaisen kirkon papille.

Kumpikin Sadinmaata koskeva asia on yhä avoin.

Oikaisuvaatimus lokakuussa

Sadinmaa jätti lokakuussa oikaisuvaatimuksen tuomiokapitulin antaman vakavan moitteen vuoksi. Sadinmaa sai tuomiokapitulilta moitteen, koska hän vihki ja siunasi samaa sukupuolta olevia pareja vastoin evankelis-luterilaisen kirkon linjausta.

Tuomiokapituli päätyi syyskuussa antamaan Sadinmaalle vakavan moitteen äänestyksen jälkeen. Pohjaesityksenä oli, että Sadinmaa saisi varoituksen.

Lakimiesasessori Ritva Saario Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulista kertoo Lännen Medialle, ettei kummallekaan asialle ole toistaiseksi annettu käsittelypäivämäärää.

-En osaa antaa tarkkaa aika-arviota, hän sanoo viitaten oikaisuvaatimukseen.

Tuomiokapituli kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 17. tammikuuta, mutta tuolloin ei Sadinmaan tapauksia ole käsittelyssä.

Sadinmaa valmis yhä viemään päätöksen hallinto-oikeuteen

Pappi Sadinmaa vahvistaa maanantaina Lännen Medialle, että hän on yhä aikeissa valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen, jos tuomiokapituli hylkää hänen oikaisuvaatimuksensa.

Sadinmaa kokee tuomiokapitulin käytöksen ajojahtina, ja kirkosta eroamiskirjoituksia puivaa asiaa hän pitää perusteettomana. Sadinmaa kertoo tietävänsä muitakin pappeja, jotka ovat todenneet vastaavankaltaisesti.

-Eihän niihin sillä tavalla puututa, hän toteaa.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli oli antanut Sadinmaalle viime keskiviikkoon saakka aikaa antaa oma vastineensa kirjoituksista. Sadinmaa jätti vastineensa muutama päivä ennen vuodenvaihdetta ja julkaisi sen myös omassa blogissaan.

-Jokainen arvostelukykyinen käsittää, kuinka nämä mainitut kirkostaeroamispuheeni ovat vertaisryhmässä, tietyssä tilanteessa tapahtuvaa tunteen ilmaisua, kirjoittaa Sadinmaa vastineessaan.

Tekstissä Sadinmaa vaatii tuomiokapitulilta myös julkista anteeksipyyntöä.

Sadinmaan vihkimiset ensimmäisiä, joista kanneltiin

Kai Sadinmaa oli ensimmäinen evankelis-luterilaisen kirkon pappi, joka joutui selvittämään tuomiokapitulille suorittamiaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä.

Sadinmaa vihki ja siunasi avioliittoja heti 1. maaliskuuta 2017, kun Suomessa astui voimaan sukupuolineutraali avioliittolaki. Hän vihki myös yhden parin kesällä 2017.

Myös muun muassa Oulun ja Lapuan hiippakunnissa on annettu varoituksia papeille samaa sukupuolta olevien parien vihkimisistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic