Uutiset

Saudi-Arabia höllentää naisten holhousjärjestelmää – yli 21-vuotias nainen saa matkustaa yksin ulkomaille, vaikka omille muuttamiseen tarvitaan yhä lupa

Naisten asemaa parantavia uudistuksia, kuten ajokiellon ja ammattien sukupuolirajoitteiden poistamista, on pidetty kosmeettisina muutoksina holhousjärjestelmään puuttumisen sijasta.
Saudi-Arabia poisti viime vuonna naisten ajokiellon. 30-vuotias Hula al-Badri tarttui tuolloin rattiin varhain aamusta ensimmäisenä sallittuna aamuna. Kuva: AHMED YOSRI
Saudi-Arabia poisti viime vuonna naisten ajokiellon. 30-vuotias Hula al-Badri tarttui tuolloin rattiin varhain aamusta ensimmäisenä sallittuna aamuna. Kuva: AHMED YOSRI

Saudi-Arabian hallitus on höllentämässä holhousjärjestelmää, jossa naisen miespuolisilla läheisillä on oikeus päättää täysi-ikäisen naisen asioista hänen puolestaan.

Hallituksen perjantaina tekemässä määräyksessä Saudi-Arabia antaa yli 21-vuotiaille naisille luvan matkustaa ilman miespuolisen holhoojan lupaa. Holhooja on voinut olla naisen puoliso, isä tai muu miespuolinen sukulainen.

Päätöksen mukaan Saudi-Arabian passi myönnetään nyt kaikille hakijoille. Samalla naiset saavat ensimmäistä kertaa oikeuden saada käsiinsä virallisia perhedokumentteja ja toimia holhoojana alaikäisille lapsille.

Uutistoimisto Al-Jazeeran mukaan vielä ei tiedetä, milloin päätös astuu voimaan.

Järjestelmä ei poistu kokonaan

Uutistoimisto Reutersin mukaan holhousjärjestelmä ei kuitenkaan poistu kokonaan, vaan saudinaiset tarvitsevat myös jatkossa miespuolisen holhoojan luvan avioliittoa tai omilleen muuttamista varten.

”Sukupolvi, joka pääsee kasvamaan täysin vapaana ja tasavertaisina heidän veljiinsä nähden”, saudinaisten oikeuksia puolustanut aktivisti Muna Abu Sulayman kirjoitti Twitterissä matkustuskiellon poistamisesta.

Saudi-Arabia on saanut kansainvälistä kritiikkiä muun muassa sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin viime vuonna.

Maan hallitsijana pidetty kruununprinssi Mohammad bin Salman on tehnyt useita uudistuksia, kuten naisten ajokiellon poistamisen, joita on kuitenkin pidetty vain kosmeettisina, kunnes holhousjärjestelmää avataan.

Kansainvälisessä julkisuudessa on ollut useita tapauksia saudinaisten pakomatkoista ulkomaille. Uutistoimisto Al-Jazeeran mukaan maassa on edelleen käynnissä holhousjärjestelmän purkamista vaatineiden henkilöiden oikeudenkäyntejä.

Uusimmat

Fingerpori

comic