Uutiset

Saudi-Arabia myöntää toimittajan surman konsulaatissa "suureksi ja vakavaksi virheeksi"

Turkkilaiset poliisit tekivät tutkintaa Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime torstaina.

Saudi-Arabian hallinto kutsui sunnuntaina Istanbulin konsulaatissaan tapahtunutta toimittaja Jamal Khashoggin surmaa ”suureksi ja vakavaksi virheeksi”.

– Tämä operaatio oli roisto-operaatio. Operaatiossa yksilöt päätyivät ylittämään valtuutensa ja velvollisuutensa, sanoi Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir sunnuntaina amerikkalaisella Fox-kanavalla uutistoimisto Reutersin mukaan.

– He tekivät virheen, kun he tappoivat Jamal Khashoggin konsulaatissa ja yrittivät salata sen.

Al-Jubeirin kommentit kuuluivat hallinnon suorimpiin kommentteihin aiheesta.

Al-Jubeir myös esitti osanottonsa Khashoggin perheelle.

– Valitettavasti, suuri ja vakava virhe tehtiin. Vakuutan heille, että tekijät joutuvat vastuuseen teostaan, al-Jubeir sanoi.

Jamal Khashoggi, 59, nähtiin elossa viimeisen kerran 2. lokakuuta, hän meni sisään Saudi-Arabian konsulaattiin Turkin Istanbulissa. Yhdysvalloissa asuva Saudi-Arabian kansalainen Khashoggi tarvitsi virallisia papereita mennäkseen naimisiin turkkilaisen morsiamensa Hatice Cengizin kanssa.

Turkin viranomaiset epäilevät, että Khashoggi surmattiin konsulaatissa ja hänet paloiteltiin. Viranomaisilla kerrotaan olevan äänitallenne, joka oletettavasti todistaa Khashoggin surman.

Nyrkkitappelusta vaaditaan lisää tietoa

Tapaus on horjuttanut suuresti maailman maiden luottamusta Saudi-Arabiaan, joka on maailman suurin öljyviejä.

Kahden viikon ajan Saudi-Arabian hallinto kielsi, että sillä olisi ollut minkäänlaista osaa Khashoggin katoamiseen. Lauantaina Saudi-Arabia myönsi, että Khashoggi kuoli tappelussa konsulaatissa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Stephen Mnuchin sanoi sunnuntaina, että Saudi-Arabian tunnustus siitä, että Khashoggi kuoli nyrkkitappelussa, oli ”hyvä ensimmäinen askel, mutta ei tarpeeksi”. Mnuchinin mukaan oli kuitenkin liian varhaista alkaa puhua Saudi-Arabian vastaisista pakotteista.

Saksa, Britannia ja Ranska vaativat Saudi-Arabian hallintoa kertomaan tosiasiat. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Saksa ei vie aseita Saudi-Arabiaan toistaiseksi, kunnes Khashoggin kohtalo on selvillä.

Myöhään sunnuntaina Saudi-Arabian uutistoimisto kertoi, että Saudi-Arabian kuningas Salman ja prinssi Mohammed olivat soittaneet Khashoggin pojalle Salahille esittääkseen surunvalittelunsa.

Ulkoministeri al-Jubeir sanoi, että Saudi-Arabian hallinto ei tiedä, kuinka Khashoggi tapettiin ja missä hänen ruumiinsa on.

Uusimmat

Fingerpori

comic