Uutiset

Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kuuluminen Israelille

Donald Trump (vas.) ja Benjamin Netanjahu esittelivät Valkoisessa talossa julistusta, jolla Yhdysvallat tunnustaa Golanin kukkuloiden kuuluvan Israelille. Kuva: SHAWN THEW
Donald Trump (vas.) ja Benjamin Netanjahu esittelivät Valkoisessa talossa julistusta, jolla Yhdysvallat tunnustaa Golanin kukkuloiden kuuluvan Israelille. Kuva: SHAWN THEW

Neljä Persianlahden maata tuomitsi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kukkuloiden kuuluminen Israelille.

Trump ilmoitti arabimaita kuohuttavasta päätöksestään maanantaina, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli vierailulla Washingtonissa.

Saudi-Arabia, Bahrain, Qatar ja Kuwait sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että Golanilla kyse on valloitetusta arabimaasta.

Israel valtasi Golanin kukkulat Syyrialta vuonna 1967 niin sanotussa kuuden päivän sodassa ja liitti ne osaksi Israelia vuonna 1981. Israel ei ole saanut päätöksilleen aikaisemmin kansainvälistä tunnustusta.

Mainitut neljä Persianlahden maata ovat Yhdysvaltain liittolaisia, ja niissä kaikissa on Yhdysvaltojen tukikohtia.

Saudiprinssi tärkeä Trumpille

Varsinkin Saudi-Arabia on ollut Trumpille tärkeä liittolainen Iranin eristämisessä. Tästä syystä Trump on ollut haluton leimaamaan Saudi-Arabian tosiasiallista johtajaa, kruununprinssi Mohammed bin Salmanin syylliseksi toimittaja Jamal Khashoggin murhaan.

Saudi-Arabia leimasi Trumpin päätöksen YK:n päätöslauselmien ja kansainvälisen oikeuden räikeäksi rikkomiseksi. Julistuksella on Saudi-Arabian mukaan huomattavia kielteisiä vaikutuksia Lähi-idän rauhanprosessiin ja alueen vakauteen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelee Trumpin päätöksestä myöhemmin tänään Libanonin presidentin Michel Aounin kanssa Moskovassa.

Vaaliapua Netanjahulle

Myös Iran otti tiistaina kantaa Trumpin Golan-päätökseen.

– Ei voi ajatella, että joku henkilö Amerikassa tulee ja antaa yhdelle valtiolle kuuluvaa maata toiselle, sitä valloittavalle maalle. Se on kansainvälisten lakien ja sopimusten vastaista. Se on ennenkuulumatonta tällä vuosidadalla, Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi uutistoimisto Irnan mukaan.

Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle Golan-päätös on iso vaaliapu. Israelissa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 9. huhtikuuta.

Netanjahu keskeytti maanantaina Yhdysvaltain-vierailunsa tilanteen kiristettyä Gazan rajalla. Gazasta ammuttiin maanantaiaamuna Tel Avivin lähistölle raketti, joka haavoitti seitsemää israelilaista. Israel vastasi pommittamalla Hamasin tukikohtia Gazassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti