Uutiset

Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä

Koalitio käynnisti Jemenissä perjantaina sotilasoperaation, joka huthien mukaan rikkoo tulitaukoa.
Jemeniläinen mies tutkii Saudi-Arabian johtamassa ilmaiskussa tuhottua taloa Sanaassa torstaina. Kuva: YAHYA ARHAB
Jemeniläinen mies tutkii Saudi-Arabian johtamassa ilmaiskussa tuhottua taloa Sanaassa torstaina. Kuva: YAHYA ARHAB

Saudi-Arabian johtama koalitio kertoi pysäyttäneensä ja tuhonneensa perjantain vastaisena yönä räjähteillä lastatun aluksen, jonka olivat lähettäneet liikkeelle Jemenin huthikapinalliset.

Huthit ovat viime aikoina hyökkäilleet Jemenin ohitse kulkeviin aluksiin. Jemenin rannikon ohi kulkee yksi maailman tärkeimmistä öljytankkerireiteistä.

Räjähdelaiva tuhottiin samaan aikaan kun Saudi-Arabia ja Yhdysvallat pohtivat keinoja vastata viime viikonloppuna tapahtuneeseen hyökkäykseen Saudi-Arabian öljynjalostuslaitoksia vastaan. Washington ja Riad syyttävät iskuista Irania. Teheran kiistää tämän. Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet iskut vastuulleen.

Saudi-Arabian johtama koalitio käynnisti perjantaina sotilasoperaation Hodeidan satamakaupungin pohjoispuolella Jemenissä. Kohteena olivat ”lailliset sotilaskohteet”. Sotilaallisten toimien pelätään lisäävän entisestään alueellisia jännitteitä, jotka ovat jo korkealla Saudi-Arabiaan tehdyn iskun jälkeen.

Koalitio tuhosi paikan, jossa koottiin kauko-ohjattavia veneitä

Koalitio kertoi tuhonneensa neljä kohdetta, joissa koottiin kauko-ohjattavia veneitä ja merimiinoja.

– Näitä paikkoja käytettiin hyökkäysten tekemiseen ja terroristioperaatioihin, jotka uhkaavat laivareittejä ja kansainvälistä kauppaa Bab al-Mandabin salmessa ja eteläisellä Punaisellamerellä, kertoi koalition tiedottaja eversti Turki al-Malki.

Huthiliike kertoi Masirah-tv:ssä, että koalitio on rikkonut YK:n tulitaukoa, joka oli saatu aikaan Ruotsissa.

Lännen tukema sunnimuslimien koalitio sekaantui Jemenin tilanteeseen maaliskuussa 2015 hyökäten Iranin tukemaa huthi-liikettä vastaan. Tämä tapahtui sen jälkeen kun huthit olivat syrjäyttäneet vallasta Sanaassa istuneen kansainvälisesti tunnustetun Jemenin hallituksen.

Hodeidan tulotauko ja joukkojen vetäminen saatiin aikaiseksi viime vuonna Ruotsissa pidetyissä rauhanneuvotteluissa. Lopullisena päämääränä on rauhan aikaansaaminen Jemeniin. Rauhantunnustelut olivat keskeytyneet kuukausiksi ennen kuin huthit vetäytyivät Punaisenmeren satamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti