Uutiset

Saudinainen, 18, linnoittautui Bangkokissa hotellihuoneeseensa estääkseen pakkopalautuksen

Hän pelkää Kuwaitissa olevan perheensä tappavan hänet, koska hän on luopunut islaminuskosta.
Naisturisteja Bangkokin lentoasemalla. 18-vuotias saudinainen on linnoittautunut lentoasemalla sijaitsevaan hotellihuoneeseen estääkseen pakkopalautuksen Kuwaitiin. Kuva: RUNGROJ YONGRIT

Perhettään paossa oleva 18-vuotias saudinainen linnoittautui hotellihuoneeseensa Bangkokin lentoasemalla maanantaina estääkseen hänen viemisensä väkisin Kuwaitiin lähtevään koneeseen. Myöhemmin maanantaina Thaimaan viranomaiset ilmoittivat, että he eivät pakota häntä koneeseen turvallisuustekijöiden takia, kertoi uutistoimisto Reuters.

Rafah Mohammed al-Qunum pelkää perheensä tappavan hänet, jos hän palaa. Hän on ollut Bangkokin lentoasemalla lauantaista lähtien. Tuolloin Thaimaan maahanmuuttoviranomaiset kielsivät häneltä pääsyn maahan. Nainen väittää joutuneensa pidätetyksi Saudi-Arabian hallituksen pyynnön takia.

Al-Qunum oli Kuwaitissa lomalla perheensä kanssa, kun hän pakeni heidän luotaan kaksi päivää sitten. Bangkokista hänen oli tarkoitus jatkaa Australiaan, kertoi BBC.

Hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa hän oli työntänyt patjan hotellihuoneensa oven eteen estääkseen pääsyn huoneeseen.

Al-Qunum sanoo omistavansa Australian viisumin, mutta saudidiplomaatti otti sen pois häneltä kun hän oli saapunut Suvarnabhumin lentoasemalle.

Saudiviranomaisten mukaan naisella on yhä passinsa, mutta hänet on pidätetty hotellihuoneeseensa, koska hänellä ei ole paluulippua.

Maahanmuuttopoliisin johtaja Surachate Hakparn kertoi tapaavansa myöhemmin tänään YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n virkailijoita keskustellakseen heidän kanssaan naisen mahdollisesta turvapaikasta.

Kertoi luopuneensa islaminuskosta

Al-Qunum kertoi BBC:lle, että hän on luopunut islaminuskosta, ja hän pelkää joutuvansa palaamaan Saudi-Arabiaan väkisin ja että hänen perheensä surmaisi hänet.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page antoi seuraavan lausunnon:

”Perhettään pakenevat saudinaiset voivat kohdata vakavaa väkivaltaa sukulaistensa taholta, vapaudenriistoa ja muuta vakavaa haittaa, mikäli heidät palautetaan vasten tahtoaan.”

Thaimaalainen poliisipäällikkö Surachate Hakparn sanoi BBC:lle, että al-Qunum pakeni pakkoavioliittoa.

Poliisi oli estänyt hänen pääsynsä Thaimaahan, koska hänellä ei ollut sinne viisumia. Human Rights Watchin mukaan hänellä oli kuitenkin jatkolentoyhteys Australiaan eikä hänellä ollut aikomusta jäädä Thaimaahan.

Järjestön mukaan Thaimaan viranomaiset olivat toimineet yhteistyössä Saudi-Arabian kanssa kun saudiviranomaiset pääsivät tapaamaan häntä heti koneen laskeuduttua.

Fingerpori

comic