Uutiset

Saudit valmistautuvat myöntämään Khashoggin kuolleen pieleen menneen kuulustelun aikana

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lähetti ulkoministeri Mike Pompeon tapaamaan Saudi-Arabian kuningasta Salmania tapauksen johdosta.
Nainen seisoi Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin oven edessä maanantaina. Saudijournalisti Jamal Khashoggi meni samasta ovesta sisään 2. lokakuuta eikä koskaan tullut ulos elävänä.

Saudi-Arabia valmistautuu myöntämään, että journalisti Jamal Khashoggi kuoli maan konsulaatissa Istanbulissa kesken pieleen menneen kuulustelun, kertoivat uutiskanava CNN ja New York Times.

Presidentti Donald Trump taas spekuloi sauditoimittajan kuolemaan syyllisiä olleen ehkä ”roistotappajat”.

Trump lähetti ulkoministeri Mike Pompeon tapaamaan Saudi-Arabian kuningasta Salmania tapauksen johdosta. Tapahtunut on kiristänyt maiden suhteita, sillä Khashoggi asui Yhdysvalloissa.

Khashoggi oli Washington Postin kolumnisti, joka kritisoi voimakkaasti saudien tosiasiallista johtajaa, kruununprinssi Mohammed bin Salmania. Hän katosi mentyään maan konsulaattiin Turkin Istanbulissa kaksi viikkoa sitten. Hän oli hakemassa avioliittolupaa. Turkin viranomaiset uskovat hänen tulleen murhatuksi konsulaatissa ja että ruumis vietiin sieltä pois pilkottuna.

Hänen perheensä jäsenet vaativat maanantaina julkistamassaan lausunnossa murhan tutkimista.

”Vaadimme riippumatonta ja puolueetonta kansainvälistä komissiota tutkimaan hänen kuolemansa olosuhteet”, luki lausunnossa.

Saudit haluavat suojella kruununprinssiä

CNN viittasi kahteen nimeltä mainitsemattomaan lähteeseen kertoessaan maanantaina, että Saudi-Arabia valmistelee raporttia, joka tunnustaisi Khashoggin kuolleen pieleen menneen kuulustelun aikana. Saudihallitus ei ollut heti tavoitettavissa kommentoimaan CNN:n uutista.

– Kuulin raportista, mutta kukaan ei tiedä, onko se virallinen raportti, Trump sanoi toimittajille.

New York Times viittasi saudisuunnitelmia lähellä olevaan henkilöön kertoessaan, että kruununprinssi olisi hyväksynyt kuulustelun tai Khashoggin palauttamisen Saudi-Arabiaan. Saudihallitus suojelisi lehden mukaan prinssiä syyttämällä tiedusteluvirkailijoita operaation menemisestä pieleen.

Tapaus on nostanut kansainvälisen vastalauseiden myrskyn saudeja vastaan. Maa on maailman johtava öljynviejä ja yhä useampi media ja yritys vetäytyy pois sinne suunnitellusta investointikonferenssista, joka olisi määrä pitää tässä kuussa.

Konferenssin järjestäjät sanovat tilaisuuden toteutuvan, mutta saudit peruuttivat tälle viikolle aiotun vuosittaisen diplomaattisen vastaanoton Washingtonissa.

Yhdysvaltain kongressi on kritisoinut voimakkaasti Saudi-Arabiaan tapahtuneen johdosta.

Turkilla on hallussaan ääninauha tapahtuneesta

Turkin viranomaisilla on ääninauha, joka antaa ymmärtää, että Khashoggi surmattiin konsulaatissa. Tästä kertoivat uutistoimisto Reutersille turkkilainen viranomainen ja turvallisuuslähde. Todisteita on esitetty myös saudeille ja Yhdysvalloille.

Saudi-Arabia on tähän asti voimakkaasti kiistänyt tappaneensa Khashoggin ja tuominnut tällaiset väitteet ”valheiksi”. Saudien mukaan hän lähti rakennuksesta pian tultuaan sinne.

– Kuningas voimakkaasti kiisti tietävänsä mitään tästä, Trump sanoi toimittajille puhuttuaan kuningas Salmanin kanssa.

– En halua mennä hänen mieleensä, mutta se kuulosti minusta – ehkä tämän ovat voineet tehdä roistotappajat. Kuka tietää, Trump sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic