Uutiset

Sauli Niinistö Ykkösaamussa: "Onko perinteinen virkamiesryhti heikentynyt?"

"Yksi kulttuuri päättyi nyt", presidentti totesi Lemmenjoki-kohusta.
Paljon on piirretty ja askarreltu, Sauli Niinistö kertoi Ylellä presidenttiperheen äitienpäivän vietosta ja päivän valmistelusta. Kuva: Ilari Tapio
"Paljon on piirretty ja askarreltu." Sauli Niinistö kertoi Ylellä presidenttiperheen äitienpäivän vietosta ja päivän valmistelusta. Kuva: Ilari Tapio

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti lauantaiaamuna kantaa muun muassa puolustusvoimien, poliisin ja tullin korkeita virkamiehiä koskeviin kohuihin, tutkintoihin ja oikeusjuttuihin.

Keskiössä olivat Ilmavoimien Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestämien vapaaehtoisen kertausharjoitusten tapahtumat sekä kielenkäyttö. Niinistön mielestä Lemmenjoen puheet vaikuttivat ”aika hurjilta” verrattuna jopa somessa käytettyyn kieleen.

Hänen mukaansa tapahtumien ilmitulo oli myönteinen asia.

– Yksi kulttuuri päättyi nyt, presidentti totesi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

– Tuollainen pr-toiminta tai harjoitustoiminta ei ole tätä päivää.

Hän kertoi keskustelleensa asiasta puolustusvoimien johdon kanssa. Keskustelujen sisältö ja sanoma oli: ”Antaapa olla viimeinen kerta”.

Isossa kuvassa Niinistö hahmotti kohuille kaksi selitystä. Ikävämpi teoria hänen mielestään on, että perinteinen suomalainen virkamiesryhti on heikentynyt. Lohdullisemman selityksen mukaan tapaukset tulevat nykyään aikaisempaa paremmin julki.

– Oli miten oli, terveellisiä opetuksia nämä ovat olleet, presidentti totesi.

”Yhdessä sovittuun sitouduttava”

Hallitusneuvotteluja Sauli Niinistö kertoi seuraavansa lähinnä tiedotusvälineiden välityksellä.

Hän korosti jo aikaisemmin esille nostamaansa sovittuun sitoutumista. Sellaista noudatettiin hänen mukaansa erityisesti Paavo Lipposen (sd) ensimmäisen hallituksen aikana.

– Kaikki toimivat silloin samaan suuntaan. Jos uudella hallituksella on samanlainen linja, suunta on hyvä. Yhteiset tavoitteet pitää olla, Niinistö painotti.

– On myös asiakokonaisuuksia, joissa koko eduskunta on syytä ottaa huomioon niin, että eduskunta keskustelee niistä ja käsittelee niitä.

”Alueista puhutaan Klondyken malliin”

Monenkeskeisyys oli termi, jota Niinistö käytti arvioidessaan sekä eurooppalaista että globaalia yhteistyötä muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon Rovaniemellä käyttämää kieltä presidentti sanoi tutun oloiseksi.

– Kovaahan se oli, mutta nimiä ei mainittu, Niinistö totesi ja viittasi Kiinaan ja Venäjään kohdistuneeseen kritiikkiin.

– Henkilösuhteita halutaan pitää yllä. Siihen piikkiin saa mellastaa ja moittia, kun puhuu ainoastaan maista

Pompeon mainitsemien ”Venäjän laittomien aluevaatimusten” Niinistö arveli tarkoittaneen Krimiä.

– Mutta varmasti tällaisia puheita tullaan kuulemaan enemmänkin vähän villin lännen ja Klondyken malliin.

”Paljon on askarreltu”

Kun toimittaja Kirsi Heikel kysyi lopuksi presidenttiparin huomisesta äitienpäivän vietosta, Niinistö vastasi hoitavansa virallisen puolen ensin.

– Sitten vietämme äitienpäivää perinteisin menoin, hän lisäsi.

– Paljon on piirretty ja askarreltu.

Uusimmat

Fingerpori

comic