Uutiset

Sdp ajaa 14 500 euron nettosäästöä kahden pienen lapsen perheille – varhaiskasvatus ehkä perustuslakiin

Oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaa esimerkkitapaukseksi kahden vanhemman perheen, jossa molemmat huoltajat ansaitsevat bruttona 2 500 euroa kuukaudessa.

Jos perheellä on kaksi pientä lasta, jotka ovat yhtaikaa päivähoidossa kolmen vuoden ajan, vaikkapa autonkuljettajalta ja hoitajalta hupenee varhaiskasvatusmaksuihin vuodessa 11 kuukauden aikana nettona 4 862 euroa.

Kolmessa vuodessa varhaiskasvatus lohkaisee kahden vanhemman tuloista nettona 14 586 euroa. Esimerkkilaskelma on tehty Lahden kaupungin laskurilla. Summa on erittäin suuri, sillä perheen bruttotulot eli tulot ennen veroja ovat samalla ajanjaksolla 180 000 euroa.

-Päivähoitomaksut ovat keskeinen lapsiperheiden köyhyyttä tuottava ongelma. Yli 14 000 euron nettosäästö kolmessa vuodessa on valtava summa perheelle. Esitämme, että maksuton varhaiskasvatus rinnastetaan perusopetukseen perustuslain tasolla. Varhaiskasvatus olisi hyvä kirjata perustuslakiin, Rinne sanoo Lännen Medialle.

-Keskituloiset perheet putoavat varhaiskasvatusmaksujen ansiosta lähelle köyhyysrajaa. Se on tärkeätä sanoa ääneen, Rinne lisää.

Sdp esittää varhaiskasvatusmaksujen poistamiseen vaihtoehtobudjetissaan sataa miljoonaa euroa. Sen lisäksi maksuttomuuteen siirtyminen edellyttäisi Rinteen mukaan tulevina vuosina 200 miljoonan euron vuotuista budjettipanostusta, johon Sdp on valmis, mikäli puolue pääsee hallitukseen.

Puolue on laatinut kansanedustaja Suna Kymäläisen johdolla toimenpideohjelman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

-Toinen iso asia on oppivelvollisuusiän pidentäminen 18 ikävuoteen asti, Kymäläinen toteaa.

Oppivelvollisuuden pidentäminen vaikuttaisi perheiden talouteen siten, että lukion ja ammattikoulujen oppimateriaalit muuttuisivat maksuttomiksi. Kaksilapsisessa perheessä toisen asteen oppimateriaaleihin hupenee tuhansia euroja. Välineiden kalleus on yksi opintojen keskeyttämiseen vaikuttava syy ammatillisissa opinnoissa ja lukio-opinnoissa.

-Jos äidin palkka siivoojana on 1 500 euroa ja isän palkka autonkuljettajana 2 500 euroa kuukaudessa, perheen on todella vaikeata irrottaa tuhansia euroja lasten koulutukseen, Rinne arvioi.

Kymäläinen ja Rinne huomauttavat, että pieni- ja keskituloisilla perheillä ei usein ole enää varaa jääkiekon, jalkapallon, taitoluistelun tai voimistelun kaltaisten harrastusten kausimaksuihin. Rinne kertoo, että hän ymmärsi harrastusmaksujen vaikutuksen lapsiperheiden talouteen, kun hänen tyttärensä pelasivat jalkapalloa.

Sdp:n lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi laatima ohjelma on kiinnostava siitä syystä, että seuraavat eduskuntavaalit lähestyvät vauhdilla. Maksuton varhaiskasvatus on Sdp:n vaalilupaus, mutta myös hallituspuolue kokoomus ajaa osittain samaa asiaa.

-En osaa ottaa kantaa siihen, pitäisikö asian lukea perustuslaissa, mutta lapsen oikeus varhaiskasvatukseen lukee laissa. Ongelma on siinä, että oikeus ei toteudu, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Suomessa on yksi OECD-maiden matalimmista varhaiskasvatuksen osallistumisasteista.

-Nelivuotiaiden ikäluokasta vähän päälle 70 prosenttia osallistuu varhaiskasvatukseen, kun osallistumisaste muissa Pohjoismaissa on lähempänä sataa prosenttia kuin 90:ää prosenttia. Olemme OECD-maista yksi pahnanpohjimmaisista, opetusministeri kertoo.

Kokoomuksen tavoitteena on 20 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta viikossa jokaiselle lapselle kolmivuotiaasta lähtien.

-Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perheiden lapset hyötyvät eniten varhaiskasvatuksesta, mutta he osallistuvat siihen vähiten. Välillä on hankala suhtautua ”antaa lasten olla lapsia ja leikkiä”-heittoihin. Varhaiskasvatus on tänä päivänä niin hienoa, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) perustelee maksuttomuutta Lännen Medialle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic