Uutiset

SDP ei saanut puhemiesneuvostossa läpi vaatimustaan saada supon koko toiminta parlamentaariseen valvontaan

Sdp:n eduskuntaryhmän tavoite saada suojelupoliisin koko toiminta eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan valvontaan koki torstaina takaiskun. Puhemiesneuvosto hylkäsi sdp:n ehdotuksen, jonka perusteella uusi tiedusteluvalvontavaliokunta olisi voinut valvoa myös tiedustelun avulla saatujen tietojen käyttöä.

Puolue esitti, että valiokunnan tehtäviin olisi eduskunnan työjärjestyksessä tullut selkeä kirjaus, jonka mukaan valiokunnan tehtävänä on ”valvoa suojelupoliisin toiminnan asianmukaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta”.

Puhemiesneuvoston hyväksymässä ehdotuksessa valiokunnan tehtävät liittyvät tiedustelutoiminnan valvomiseen.

Lindtman valittelee nyt syntynyttä tilannetta. Hän on pitänyt Supon koko toiminnan saamista parlamentaariseen valvontaan ehtona eduskunnan käsittelyssä olevien tiedustelulakien hyväksymiselle.

-Valiokuntatyöskentely tulee osoittamaan, voidaanko lakimuutoksista saavuttaa laajempaa yhteisymmärrystä vai päätyykö eduskunta asiassa huomattaviin erimielisyyksiin, hän sanoo sdp:n tiedotteessa.

Sdp:llä on riittävä määrä kansanedustajia estämään tiedustelulakien vaatiman perustuslain muutoksen hyväksymisen kiireellisenä. Puolue ottaa kantaa kiireellisyyteen sen jälkeen, kun lakipaketin sisältö on valiokuntakäsittelyn jälkeen tiedossa.

Rinne ehti jo kiitellä

Sdp vaati koko supoa parlamentaariseen valvontaan, kun eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun tiedustelulaeista. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi silloin, ettei usko sdp:n esittämän huolen huomioimisen jäävän eduskunnan suuresta salista kiinni.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ehti jo kiitellä Häkkäsen vastausta, jonka hän tulkitsi tarkoittavan myöntymistä sdp:n vaatimukseen.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisesta johtuvat muutokset eduskunnan työjärjestykseen käsitellään kuin lakiehdotukset. Puhemiesneuvoston ehdotus tulee ensin lähetekeskusteluun, menee valiokuntaan ja palaa sieltä täysistuntokäsittelyyn.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti