Uutiset

Sdp:n Antti Rinne: Olen käytettävissä

Kirsi Turkki – Lännen Media

Sdp:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne, 54 pyrkii toiselle kaudelle sosiaalidemokraattien johtoon. Rinne ilmoitti jatkohaluistaan puoluevaltuuston kokouksessa Hyvinkäällä.

– Olen käytettävissä, Rinne sanoi noin puolen tunnin mittaisen poliittisen katsauksensa lopuksi.

Rinne kertoi ensimmäisen kauden puolueen puheenjohtajana olleen hyvin opettava.

– Tehtävä on vaatinut paljon oppimista ja työtä. On ollut vaaleja ja vaalitenttejä, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Sosiaalidemokraatteja Rinne varoitti sisäisestä riitelystä. Rinteen mukaan sdp:llä on hyvä mahdollisuus sössiä hyvät gallup-tulokset omalla toiminnallaan.

Esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin tekemät puhujalistat veivät 1,5 prosentin kannatuksen viimeeksi julkistetusta gallupista.

– Jos on riideltävää, riidellään seinien sisäpuolella, ei lehtien palstoilla.

Rinne painotti poliittisessa katsauksessaan, että poliittisten puolueiden on kuultava ihmisten arjen ongelmia.

– Kuristumiskierre on pysäytettävä. Tilannetta voi muuttaa ja eduskunnassa voi oppositiossa korjata toimia, Rinne korosti.

Rinteen mukaan sdp on pystynyt vaikuttamaan moniin hallituksen huonoihin päätöksiin. Sellaisia ovat muun muassa päivähoidon maksujen korotuksen peruminen ja hoitajamitoituksesta alentamisesta luopuminen sekä pakkolakien hylkääminen.

Hallituksen sote-ratkaisua sdp ei hyväksy.

– Pakkoyhtiöittäminen ja yksityistäminen eivät ole vaihtoehto. Ratkaisut löytyvät toimintatapoja muuttamalla ja kehittämällä.

Rinne lupasi myös uudistaa perhevapaajärjestelmän, mikäli puolue pääsee hallitukseen 2019 vaalien jälkeen.

Sdp:n puheenjohtaja valitaan seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi Lahdessa helmikuussa. Antti Rinteellä on mahdollisuuksia päästä jatkokaudelle. Rinne sai eniten kannatusta puolueen puheenjohtajaksi Lännen Median kyselyssä demarien paikallisvaikuttajille. Rinne sai kyselyssä 45 prosentin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman 24,5 prosentin kannatuksen. Moni kyselyyn vastanneista kaipasi haastajaa helmikuun puoluekokoukseen.

Rinne valittiin sdp:n johtoon ensimmäisen kerran 2014. Hän voitti silloin äänestyksessä täpärästi edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen. Rinne nousi sdp:n johtoon ammattiliitto Pron puheenjohtajan paikalta. Hän on koulutukseltaan juristi. Rinne toimi valtiovarainministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa. Kansanedustajaksi hän nousi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti