Uutiset

Sdp:n Marin ryöpytti kokoomuksen Orpoa: "Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa"

Marin ihmetteli Orpon ristiriitaisia lausuntoja ja kysyi, mitä tarkoittaa mitoitus, joka ei ole numero.
Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin mukaan mikään puolue ei voi pitää eduskuntaa panttivankinaan hoitajamitoituksessa. Kuva: Joel Maisalmi

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin pitää epäkunnioittavana tapaa, jolla valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on vanhustenhoidosta puhunut.

– Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa suomalaisia ikäihmisiä, heidän omaisiaan sekä kaikkia vanhustenhoidon ammattilaisia kohtaan, Marin sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Marin kertasi, että vuonna 2012 ikäihmisten hoitoa haluttiin parantaa ja laadittiin historiallinen vanhuspalvelulaki. Silloinen peruspalveluministeri Maria Guzenina (sd.) esitti, että lakiin kirjataan 0,7 työntekijän sitova mitoitus ympärivuorokautiseen hoitoon.

– Mitoitus jäi tuolloin kirjaamatta pääministeripuolue kokoomuksen vaatimuksesta.

Mikä on kokoomuksen kanta?

Kun Esperi Caren törkeydet ja suomalaisten ikäihmisten epäinhimillinen kohtelu paljastuivat, kaikki puolueet, paitsi kokoomus, ilmoittivat kannattavansa hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.

Viikossa ehti kuitenkin tapahtua paljon ja Marinin mukaan näytti siltä, että seitsemän vuoden vastustuksen jälkeen myös kokoomuksen silmät olivat avautuneet. Tämän jälkeen kuitenkin saatiin lukea, ettei kokoomus kannatakaan numerollisen hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

– Kysynkin, mikä on hallituspuolue kokoomuksen ja Petteri Orpon kanta tänään? Mitä tarkoittaa mitoitus, joka ei ole numero?

Riippumatta siitä, mitä kokoomus tänään tai mahdollisesti huomenna ajattelee, nyt on Marinin mukaan ratkaisujen aika.

– Mikään yksittäinen puolue tai monikansallinen yritys ei voi, eikä saa pitää panttivankina Suomen eduskuntaa.

Marinin mukaan lailla on varmistettava, että ikäihmisten hoito toteutuu ihmisarvoisella tavalla ja että hoitajamitoituksen lähtökohtana ovat aina asiakkaat tarpeineen.

– Mitoituksen taso tulee määritellä asiakkaiden fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ja palvelujen tarpeen pohjalta. Tilanteita, joissa mitoituksen on jo lähtökohtaisesti oltava 0,7:n vähimmäismitoitusta korkeampi, ovat esimerkiksi vaikeasti muistisairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden hoito.

”Sote pahentaa ongelmia”

Marinin mukaan hallituksen sote- ja maakuntamalli ei paranna haavoittuvassa asemassa olevien kuten ikäihmisten, vammaisten tai lastensuojelun asiakkaiden tilannetta.

– Päinvastoin. Sosiaalipalvelut on käytännössä unohdettu tulevista sote-keskuksista, eikä palvelujen saumattomuus ja yhden luukun periaate tule toteutumaan esitetyllä mallilla.

– On arvioitu, että uudistukselle asetettu 3 miljardin säästötavoite toteutetaan lopulta palveluiden laatua heikentämällä ja että kohde olisi nimenomaan sosiaalipalvelut, Marin sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic